Elpusztult Chaser, a border collie, ami 1022 szót ismert

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Elpusztult Chaser. John Pilley amerikai pszichológus border collie-ja arról volt ismert, hogy több szót ismert, mint a világ bármelyik másik állata: Pilley 1022 szót (főneveket, határozószókat, igéket) tanított meg neki.

John Pilley és ChaserFotó: Facebook

Sőt, ha arra kérték a kutyát, hogy hozzon el egy olyan játékot a játékhalomból, aminek a nevét korábban nem ismerte, akkor kiválasztotta azt a tárgyat, aminek nem tudja a nevét. Leginkább játékok nevét ismerte, és Pilley kísérletei szerint a kutya 90 százalékban jól emlékezett a játékok nevére.

Pilley 2004-ben kezdte tanítatni Chasert, amikor olvasott egy cikket egy border collie-ról, ami 200 szót ismert. Először 2010-ben publikált tanulmányt a kutyájáról, 2013. októberben pedig könyvet is megjelentetett.

A nőstény kutya 15 évesen pusztult el, dr. Pilley tavaly halt meg, 89 évesen. Az állattól Pilley özvegye és lánya búcsúzik. (New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.