Elpusztult Chaser, a border collie, ami 1022 szót ismert

ÁLLAT
2019 július 28., 15:51
comments 253

Elpusztult Chaser. John Pilley amerikai pszichológus border collie-ja arról volt ismert, hogy több szót ismert, mint a világ bármelyik másik állata: Pilley 1022 szót (főneveket, határozószókat, igéket) tanított meg neki.

John Pilley és Chaser
photo_camera John Pilley és Chaser Fotó: Facebook

Sőt, ha arra kérték a kutyát, hogy hozzon el egy olyan játékot a játékhalomból, aminek a nevét korábban nem ismerte, akkor kiválasztotta azt a tárgyat, aminek nem tudja a nevét. Leginkább játékok nevét ismerte, és Pilley kísérletei szerint a kutya 90 százalékban jól emlékezett a játékok nevére.

Pilley 2004-ben kezdte tanítatni Chasert, amikor olvasott egy cikket egy border collie-ról, ami 200 szót ismert. Először 2010-ben publikált tanulmányt a kutyájáról, 2013. októberben pedig könyvet is megjelentetett.

A nőstény kutya 15 évesen pusztult el, dr. Pilley tavaly halt meg, 89 évesen. Az állattól Pilley özvegye és lánya búcsúzik. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.