Kuba wifivel védi tovább a forradalmat

INTERNET
2019 július 29., 08:45
comments 177

Hétfőtől lehetővé válik a kubai vállalkozások és állampolgárok számára, hogy saját wifi-hálózatokat hozzanak létre. Ernesto Rodríguez Hernández tájékoztatási miniszterhelyettes szerint a kubaiak ennek köszönhetően 

a virtuális világban is hatékonyabban vehetik védelmükbe forradalmukat.Eddig csak az állami intézmények és a turistákat fogadó létesítmények használhattak wifit az országban. A július 29-től életbe lépő szabályozásnak köszönhetően mostantól vállalkozások is biztosíthatnak vezeték nélküli internetelérést ügyfeleik számára, amelyet azonban tilos továbbértékesíteniük. A lakossági ügyfelek szintén használhatnak a jövőben wifi routereket, azonban ehhez először engedélyt kell majd kérniük az állami távközlési szolgáltatótól (ETECSA).

photo_camera Fotó: Isaac Risco/dpa Picture-Alliance/AFP

Mindezek ellenére az internet továbbra is a havannai kormány ellenőrzése alatt áll, és a kormány mindent megtesz azért, hogy az interneten is megvédje a kubai forradalmat és vívmányait, nyugtatott meg mindenkit Ernesto Rodríguez Hernández az AFP hírügynökségnek adott interjújában.

A kubaiak minden területen támogatják és megvédik a forradalmat, legyen szó a valós vagy a virtuális világról” - szögezte le Hernández.

A miniszter szerint az internet és a közösségi oldalak nem manipulációra valók, hanem arra, hogy megjelenítsék rajta Kuba igazságát.A virtuális világ ezzel a politikai és ideológiai harc újabb mezejévé válik, miközben egyre nő a diplomáciai feszültség az Egyesült Államokkal, jegyezte meg az AFP.

A kubai telekommunikációs szektorban hatalmas változások zajlottak az elmúlt egy évben: tavaly decemberben az állami mobilszolgáltató elindította az ország első nyilvános mobilinternet-szolgáltatását. Eddig Kuba azon országok közé tartozott, amelyek a legkevésbé állnak összeköttetésben a világ többi részével.

photo_camera Fotó: YAMIL LAGE/AFP

Az új lehetőségekkel azonban csak kevesek tudnak élni, mert az átlagos keresettel rendelkezőknek szinte megfizethetetlenek. Az internet például óránként egy dollárba (293 forintba) kerül, ami az 50 dolláros (14 650 forintos) havi átlagbérből élőknek csillagászati összeg. A fejlett világban elavultnak számító, 3G-s adatkapcsolatot biztosító mobilnetnél a legolcsóbb havidíjas előfizetés 7 dollár (2051 forint), amelyért cserébe 600 megabájtos adatforgalmat bonyolíthatnak az előfizetők.

A kubaiak hetek óta kampányolnak a közösségi oldalakon az internet árának csökkentéséért.Hernández szerint azóta, hogy 2013-ban elérhetővé tették a wifit Kubában, körülbelül negyedére csökkent az internet-hozzáférés költsége, és a kommunikációs infrastruktúra fokozatos kiépülésével ez a trend folytatódik majd.

A 11,2 millió lakosú Kubában 1400 köztéri wifi-hotspotot létesítettek eddig, körülbelül 80 ezer háztartásba vezették be az internetet, és mintegy 2,5 millió kubainak van 3G-s mobilnet-hozzáférése.

Hernández szerint a lakosság figyelmét az internet veszélyeire is fel kell hívni: Szerinte semmi értelme internet-hozzáférést biztosítani azoknak, akik nem tudnak különbséget tenni a hasznos és az ártalmas dolgok között.

A Freedom House jelentése szerint a kubaiak közül kevesen férnek hozzá a globális internethez, többségük a kormány által szigorúan megrostált hazai intranethez tud csak kapcsolódni. A havannai kormány emellett gyakran blokkolja a hozzáférést a vele szemben kritikus blogokhoz és oldalakhoz. Hernández ugyanakkor védelmébe vette a kormány politikáját. „Nem osztunk meg olyan oldalakat, amelyek diszkriminációt szíthatnak, és az erkölcsnek, az etikának és a felelős magatartásnak ellentmondó témákkal foglalkoznak" - mondta, amjd hozzátette: „Minden országnak jogában áll megvédeni állampolgárait”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.