A KSH szerint májusban már bruttó 364400 forint volt az átlagkereset

POLITIKA
2019 július 30., 08:54
comments 381

A KSH jelentése szerint saját egy évvel korábbi adataikhoz képest 11,2 százalékkal nőtt az átlagkereset Magyarországon. A statisztikusok számításai szerint idén májusban ez 364400 forint volt, amiből ha kivesszük a közfoglalkoztatottak alacsonyabb bérét, akkor már 374700 forintra nő.

link Forrás

A legmagasabb bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási szektorban volt, itt 666100 forint volt a havi bruttó átlagjövedelem. A legalacsonyabb a közfoglalkoztatottak jelentős részét magában foglaló humán, egészségügyi, szociális ellátás területén volt, ahol csupán 235200 forint volt az átlagkereset. Hogy a közfoglalkoztatottak bére mennyire elmarad az átlagtól, azt jelzi, hogy ha az ő adataikat kivonjuk, akkor már ezen a területen is 302 ezer forint a bruttó átlagkereset.

Magyarországon még mindig jelentős a nemek közti eltérés a keresetekben. A férfiak átlagjövedelme bruttó 392900 forint, úgy húsz százalékkal több, mint a nők 324300 forintos bruttó havi átlagkeresete. A növekedés üteme alapján a különbség nemhogy csökkent, még nőtt is az elmúlt egy évben: a férfiak jövedelme 11,4, a nőké ehhez képest csak 9,5 százalékkal nőtt. (Via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.