Ha nem bírja a meleget, ne kerüljön kórházba

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Miután az elmúlt hetekben többször is téma lett a kórházi légkondicionálók működése - például a SOTE legendás esete, ahol a vezetőség sietve igyekezett a hibák létezését elismerve letagadni a hibák létezését -, a kórházszövetség felmérte, milyen is a klímahelyzet a magyar kórházakban.

Röviden: szar. Kicsit bővebben: még annál is rosszabb, mint gondolná. Ha például ön nem bírja jól a forróságot, akkor igyekezzen ne kórházba kerülni a nyáron, mert a betegszobák 98 százalékában egyáltalán nincs klíma, lehet izzadni a szerencsétlen tájolás esetén 40 fokosra melegedő szobákban.

De ez még hagyján. Ugyan betegség idején a hőség nem pusztán kényelmetlenség, hanem kifejezetten egészségügyi kockázat is - Magyarországon az ilyet nem szokták statisztikában rögzíteni, de a világ hasonló adottságú országainak statisztikái alapján sejthető, hogy a hőség miatt ezrével halnak meg legyengült szervezetű ésvagy idős emberek -, a betegszobák klímátlanságánál is nagyobb probléma, hogy a felmérés kérdéseire egyáltalán válaszoló 46 kórházban a műtők harmadában sincs légkondi. Márpedig ott ez még veszélyesebb helyzeteket teremthet, és most nem is feltétlenül arra gondolok, hogy műtét közben elájul a stáb a hőségtől. Bőven elég, ha csak beleizzadnak a műtőasztalon felnyitva fekvő páciensbe, hogy aztán újabb kórházi fertőzés miatti halálesetnek ne legyen nyoma a statisztikákban, ahol az ilyesmit se feltétlenül szokták feltüntetni Magyarországon.

Ehhez képest már-már üdítő, hogy a megkeresett 108 kórházból egyáltalán válaszoló 46 59 százalékában legalább az intenzív osztály hűtött.

Cserébe a meglévő klímák kétharmada elavult, az intézmények felének meg a karbantartásukra sincs pénze. (Via Népszava)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.