Angela Merkel Magyarországra látogat

Harminc éve, a rendszerváltás viharos évének - tudják, amikor Orbán Viktor kiállt a Hősök terére, és leváltotta a rendszert - egyik szimbolikus csúcseseménye volt az ún. Páneurópai Piknik, amit az akkoriban bontódó vasfüggöny tövében tartottak annak örömére, hogy Magyarország többé nem zárta le a határokat az országban nyaraló, nyugatra vágyó keletnémetek elől.

A határnyitásnak önmagán túlmutató jelentősége lett azáltal, hogy részben ennek, a keletnémetek tömeges disszidálásának hatására omlott össze az NDK és nyílt meg az út Németország újraegyesítése előtt. Érthető tehát, hogy az évforduló Németországnak is fontos, így azon Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatása szerint Angela Merkel német kancellár is részt vesz.

Merkel Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen augusztus 19-én látogat Sopronba. A tervek szerint a két vezető, valamint a meghívott német és magyar vendégek ökumenikus istentiszteleten vesznek részt a soproni belvárosi evangélikus templomban, ahol Angela Merkel és Orbán Viktor beszédet is mond. (Via MTI)