Amerikai hírszerzők szerint meghalt Oszama bin Laden fia

2019 augusztus 1., csütörtök 2:21
87

Hamza bin Laden halott - jelentette amerikai kormányzati és hírszerzési forrásokra hivatkozva az NBC televízió.

A három névtelenül nyilatkozó tisztségviselő nem szolgált részletekkel arról, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet egykori vezetője fia és esetleges utódja hol és mikor halt meg, a New York Times forrásai ugyanakkor azt mondták, a műveletben az Egyesült Államok is részt vett.

Az amerikai külügyminisztérium februárban egymillió dolláros vérdíjat ajánlott fel annak, aki információkat tud nyújtani Hamza bin Ladenről. Amerikai hírszerzési értesülések szerint ugyanis ő volt a terrorszervezet új vezetője, apja - akivel 2011-ben a pakisztáni Abbottábád városkában amerikai kommandósok végeztek - állítólag kifejezetten erre képezte ki. 

Újságírók megkérdezték Donald Trump elnököt is erről, ő azonban elhárította a választ: „Ezt nem akarom kommentálni”. 

Ezen a 2001-es felvételen a még gyerek Hamza olvas fel terroristák körében Fotó: AFP

Hamza bin Laden utolsó közleményét az al-Kaida 2018-ban hozta nyilvánosságra. Ebben az akkor 29 éves terrorista megfenyegette Szaúd-Arábiát és lázadásra szólította fel az Arab-félszigeten élőket. Két éve, 2017-ben Ali Soufan terrorelhárítási szakértő és az FBI egyik volt munkatársa egy cikkben azt írta: az Iszlám Állam „kalifátusának” összeomlásával Hamza az, aki a legalkalmasabb a globális dzsihadista mozgalom összefogására. Peter Bergen al-Kaida-szakértő szerint ugyanakkor kérdéses, részt vett-e az al-Kaida tényleges irányításában, vagy csak készült egy ilyen szerepre.

Hamza bin Ladenről annyit tudni, hogy valószínűleg 1989-ben született, és amikor apja 1996-ban Afganisztánba ment, őt is vitte magával. Oszama bin Laden abbottábádi rejtekhelyén őt nem találták, viszont az ott fellelt levelek arra utaltak, hogy az idősebb bin Laden odavárta őt Abbottábádba, hogy folytassa felkészítését a terrorszervezet irányítására. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt