A liechtensteiniek edzője még soha nem látott olyan sznob csapatot, mint az általuk legyőzött Fehérvár

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

13 éve volt már egy Újpest-Vaduz 0-4-s meccs az akkor még UEFA-kupának nevezett sorozatban, ahhoz képest most csak kettőt kapott a Fehérvár, ráadásul idegenben, becsüljük meg a tisztes helytállást. Kovács Zoltán akkor az Újpest csatára volt a pályán, most a Fehérvár sportigazgatójaként nézhette végig a végtelenül kínos meccset. 

Akkor is, most is a liechtensteini csapat jutott tovább. Azt 2013 óta tudjuk, hogy Orbán Viktor számára tüdőlövéssel ér fel, ha kedvenc csapatát, az akkor még Videotonra hallgató fehérvári egyesületet esélytelenebb csapat ejti ki (2013-ban ez a Podgorica volt). Ő maga nyilatkozta 6 éve:

„Miként élte túl a Videoton szomorú búcsúját az Európa-ligából? Vagy azt is kérdezhetném: jól alszik, Viktor?

Szerencsére nem láttam a második meccset. Csak egy SMS-ből értesültem a Waterloo-ról. Egy tüdőlövéssel ért fel. Én még egy hét után is vért köhögök föl ilyenkor. Ugyanakkor pontosan tudom, mert én kis csapatokban játszottam, hogy el lehet kapni a sokkal esélyesebb ellenfelet is.”

Arról nem tudni, hogy Orbán Viktor most is sms-t kapott, vagy ezúttal személyesen élte át a szégyent. Tavaly Garancsi István magánrepülőn vitte el a miniszterelnököt a Vidi idegenbeli meccseire, a miniszterelnök szerint ez teljesen normális, így szokott meccsre járni. Most Orbánért Brüsszelbe kellett elugrani, ha mentek értek. 

Mindenesetre a Fehérvárt verő, a svájci másodosztályban vitézkedő Vaduz győztes edzője a meccs után azt nyilatkozta, hogy számára egyértelmű, hogy a két meccs alapján jobbak voltak. (Az első meccset 1-0-ra nyerte a Fehérvár Felcsúton, de a nézők kifütyülték a győztes csapatot a pályán nyújtott teljesítmény miatt. A visszavágón hosszabbításban 2-0-ra nyert a Vaduz úgy, hogy az utolsó 15 percben emberhátrányban voltak.) 

Mario Frick azt is mondta a Nemeti Sport tudósítása szerint, hogy 

„nem láttam még olyan «sznob» csapatot, mint a Fehérvár. Ha az edzőn nem is, a játékosokon éreztem, hogy nem tisztelnek minket eléggé, az első meccs után lekicsinylően nyilatkoztak rólunk – ennél nagyobb motiváció nem is kellett nekünk”.

Ez kicsit sem cseng össze azzal, amit Kovács Zoltán, a Fehérvár sportigazgatója mondott még a nemzetközi sorozat előtt: „Hosszú menetelésre készülünk! A mi csapatunkra egyébként is jellemző, hogy minden ellenfelét maximális tisztelettel kezeli, de ha nem így lenne, az utóbbi évek szerénységre nevelték a magyar klubcsapatokat az európai porondon. Sokszor bebizonyosodott, hogy nincsenek félvállról vehető csapatok már az első selejtezőkörben sem, és ha nem megfelelő mentalitással megyünk bele a meccsekbe, bárki gondot okozhat.”

Az eredmény alapján inkább a vaduzi edzőnek van igaza. Vagy a két magyar topcsapat egyike, a Fehérvár tényleg ennyit tud. (A Fehérvár az első fordulóban még idegenben verte 5-1-re a montenegrói Zetát, de a visszavágón már csak egy szerény 0-0 lett, majd jött a szenvedés a Vaduz ellen Felcsúton, aztán a gyötrelem idegenben.)

Megszólalt Marko Nikolic, a Fehérvár szerb edzője is. Ő azt mondta hogy ez volt a legrosszabb napja a csapat edzőjeként, sőt a legnagyobb kudarca is pályafutása alatt, vállalja felelősséget. „A futball egyszerű és őszinte játék, azt kaptuk a sorstól, amit megérdemeltünk. Kihagytuk a lehetetlent is…”

A Vidi tavaly az Európa-liga csoportköréig jutott. 

További rossz hírek a felcsúti futballnagyságoknak: kiesett az Európa-ligából Mészáros Lőrinc horvátországi csapata, az Osijek (Eszék) is 11-esekkel, a CSZKA Szófia ellen.

A magyar csapatok közül simán kiesett a Torinóval szemben a Debrecen, 1-7 lett összesítésben. A debreceni 1-4 után Herczeg András, a DVSC vezetőedzője azt mondta:

„Lehet, hogy ezen sokan gúnyolódni fognak, bírálni és kritizálni, de én büszke vagyok a játékosokra. Büszke vagyok arra, hogy ilyen csapatot tudtunk idehozni, mert ezt a fiúk harcolták ki. Nincs szégyenkeznivalónk, még ha sokan ennek az ellenkezőjét is gondolják. Mi mindent megtettünk ezen a mérkőzésen.”

Botrányos körülmények között esett ki a Honvéd. A hosszabbításból már csak egy perc volt hátra, amikor a román szurkolók egy petárdát dobtak be a gyepre, ami éppen a bíró mellett robbant fel. A játékvezető nem tudta folytatni a meccset. Hosszú várakozás után a hiányzó egy percet lejátszották, a románok a 11-es párbajt megnyerték, de a Honvéd megóvta a meccset. Az M4 Sport értesülése szerint azért folytatták a meccset, mert a csendőrök azt mondták, hogy ha félbeszakad a meccs, nem tudják garantálni a rendet a stadionban.

A Fradi a BL-selejtezőjében még kedden tovább ment, a Dinamo Zagrebbel játszik jövő héten.

Európa-liga, selejtező, 2. forduló, visszavágó: 

FC Vaduz-Fehérvár FC 2-0 (0-0, 1-0, 2-0) - hosszabbítás után, Vaduz, 1253 néző

gólszerzők: Gajic (60.), Coulibaly (100.)

sárga lap: Antoniazzi (45+1., 107.), Gajic (77.), Sutter (92.), Schwitzer (104.), illetve Fiola (21.), Nikolov (28.), Futács (98.), Kovácsik (103.), Hodzic (109.)

kiállítva: Antoniazzi (107.)

FC Vaduz: Büchel - Sülüngöz, Schmid, Göppel - Dorn, Gajic, Wieser (Prokopic, 82.), Antoniazzi - Schwizer (Hofer, 115.), Cicek (Coulibaly, 72.) - Sutter (Frick, 115.)

Fehérvár FC: Kovácsik - Fiola (Petrjak, a szünetben), Juhász, Elek, Stopira - Pátkai, Nikolov, Huszti (Hodzic, 103.) - Nego, Scepovic (Futács, 83.), Milanov (Kovács I., 64.)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.