Egy hét alatt három újságírót gyilkoltak meg Mexikóban

külföld
2019 augusztus 04., 08:34
comments 131

Hiába ígértek rendőri védelmet annak a mexikói újságírónak, akit a saját otthonában lőttek le a héten Veracruz államban. Jorge Ruiz Vazquez a Grafico de Xalapa nevű lapnak dolgozott az állam fővárosában. Az ügyészség most vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, miért nem védte meg az életét a megígért védelem. Ruizt egy nappal azelőtt ölték meg, hogy vallomást tehetett volna a hatóságoknál az őt ért halálos fenyegetésekkel kapcsolatban. Akkor arra gyanakodott, hogy Actopan polgármestere, Paulino Domínguez Sánchez állhat a fenyegetések mögött.

photo_camera Fotó: Felix Marquez/AP

Ezzel ő volt a héten harmadik riporter, akit megöltek. Pénteken Guerrero államban lőttek le egy riportert, a hét elején pedig ugyanebben az államban találták meg az egyik újságíró holttestét, akit a jelek szerint meg is kínoztak. Egyébként idén már 10 újságírót gyilkoltak meg az országban. De ebben a félévben a gyilkosságok száma is minden korábbinál magasabbra emelkedett, pedig korábban sem volt egy túl békés hely. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.