Egy hét alatt három újságírót gyilkoltak meg Mexikóban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hiába ígértek rendőri védelmet annak a mexikói újságírónak, akit a saját otthonában lőttek le a héten Veracruz államban. Jorge Ruiz Vazquez a Grafico de Xalapa nevű lapnak dolgozott az állam fővárosában. Az ügyészség most vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, miért nem védte meg az életét a megígért védelem. Ruizt egy nappal azelőtt ölték meg, hogy vallomást tehetett volna a hatóságoknál az őt ért halálos fenyegetésekkel kapcsolatban. Akkor arra gyanakodott, hogy Actopan polgármestere, Paulino Domínguez Sánchez állhat a fenyegetések mögött. 

Fotó: Felix Marquez/AP

Ezzel ő volt a héten harmadik riporter, akit megöltek. Pénteken Guerrero államban lőttek le egy riportert, a hét elején pedig ugyanebben az államban találták meg az egyik újságíró holttestét, akit a jelek szerint meg is kínoztak. Egyébként idén már 10 újságírót gyilkoltak meg az országban. De ebben a félévben a gyilkosságok száma is minden korábbinál magasabbra emelkedett, pedig korábban sem volt egy túl békés hely. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.