Egy éve tört ki a pusztító ebola-járvány, és egyelőre nem látni a végét

Egy évvel ezelőtt, augusztus elején tört ki az az ebola-járvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban, amit a mai napig nem sikerült megfékezni. Az Axios összeállítása szerint egy év alatt több mint 1800 ember halt meg, a vírus pedig nemrég eljutott a rendkívül sűrűn lakott Goma városába, illetve a ruandai és az ugandai határhoz is, azaz egyelőre nem látni, mikor lehet vége a járványnak. 

Fotó: Syed Mahamudur Rahman/NurPhoto

Csak a múlt héten három új megbetegedést jelentettek Gomában, a WHO pedig nemrég globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, és senkinek nem ajánlják, hogy az érintett régiókba utazzanak. 

Az érintett országokban dolgozó Oxfam friss jelentése szerint a gomai és ugandai megbetegedések arra utalnak, hogy az események könnyen teljesen kicsúszhatnak az irányítás alól. 

Az ebola ellen amúgy léteznek már kísérleti vakcinák, egy el is érhető Kongóban, és az eddigi eredmények ígéretesek, ugyanakkor nincs elegendő oltóanyag. A gyártó Merck saját elmondása szerint 210 ezer dózist adományozott az elmúlt egy évben a WHO-nak, és a következő másfél évben további 900 ezer dózis gyártását tervezik. 

A Kongói Demokratikus Köztársaságban jelenleg éppen megfelezik a vakcinákat, mivel elméletileg így sem veszít a hatékonyságából az oltóanyag, viszont így egyszerre két embernek is be lehet adni. 

Ugyanakkor az oltóanyag hiányánál is nagyobb probléma, hogy nem megfelelő a biztonsági helyzet: a helyi közösségek sokszor bizalmatlanok a nemzetközi szervezetekkel szemben, és ez nagyon nehézzé teszi, hogy az egészségügyi szervezetek tagjai megtaláljanak mindenkit, aki érintkezhetett betegekkel. 

Probléma továbbá az Axios összesítése szerint, hogy a járvány megállítására napi egymillió dollár körüli összeg mehet el, ugyanakkor ezeknek a pénzeknek a sorsát nagyon nehéz nyomon követni, egyáltalán nem átlátható a helyi hatóságok és szervezetek működése.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó