Vádat emeltek Zuschlag János ellen tiltott adatszerzés bűntette miatt

bűnügy
2019 augusztus 05., 05:48
comments 137

A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt vádat emelt egy 42 éves budapesti férfi és 7 bűntársa ellen. Az ügyészségi közlemény nem nevezi meg, de egyértelműen Zuschlag Jánosról van szó.

A közlemény szerint 2017 ősze és 2018 januárja között egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiba illegálisan belépve jogellenesen megszerezték a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy tényleges kampány helyett ekként „gyűjtsenek ajánlásokat” a tavaly áprilisi parlamenti képviselőválasztásra a költségvetési támogatások jogellenes megszerzése érdekében.

A politikai életben jártas 42 éves vádlott régebbről ismerte az ügy másik vádlottját, egy 25 éves kiskunhalasi férfit.

A vádlottak megállapodtak abban, hogy valós tevékenységet nem végző „kamupártok” nevében a 2018. évi országgyűlési választásokon képviselőjelölteket indítanak. 

A céljuk az volt, hogy a jogszabályok kijátszásával illegálisan megszerezzék a kampánycélra fordítható költségvetési támogatásokat. 

A vádlottak pártonként 27 egyéni választókerületi jelölt állítása mellett összesen legalább 176 millió Ft költségvetési támogatást akartak jogellenesen megszerezni. A jelöltek indításához szükséges 500 darab érvényes ajánlást azonban nem valós kampánnyal, hanem jogellenes módon, különböző adatbázisokban szereplő személyek adatainak felhasználásával kívánták megszerezni. Elhatározták azt is, hogy az ajánlást adó személyek aláírását pedig meghamisítják. 

Ehhez 2017 szeptemberében felvették a kapcsolatot egy 30 éves kiskunhalasi és egy 34 éves kelebiai férfivel, akik egy pénzügyi tanácsadó cég munkatársai voltak. Arra kérték a két utóbbi vádlottat, hogy a cég ügyfélkörének személyes adatait fizetség ellenében adják át. A cég két munkatársa ennek eleget is tett, 2017. szeptember végén a cég szegedi irodájában lévő számítógépekről 

a cég közel 10.000 ügyfelének személyes adatait fürkészték ki, majd adták át a két szervezőnek.

Mivel az átadott adatbázis nem tartalmazta a választási jelöléshez szükséges összes személyes adatot, a vádlottak elhatározták, hogy a többi adatot telefonos úton, ún. „call centeres” hölgyek alkalmazásával szerzik meg. Ezt a további négy vádlott végezte, akiknek a szervezők hozzájuk nem köthető mobiltelefonokat adtak és pénzt ígértek nekik. A „call centeres” vádlottak álnéven, a pénzmosási törvényre hivatkozva hívták fel az ügyfeleket és ilyen módon minimum 377 ügyféltől szerezték meg csalárd módon a személyi azonosítóját és anyja leánykori nevét. 

A NAV nyomozói 2018. január végén még azelőtt lecsaptak a bűnszövetség tagjaira, hogy a személyes adatokat a választási kampány során fel tudták volna használni, így a költségvetésnek nem tudtak kárt okozni. A vádlottak azonban az adatlopással és a további adatok „call centeres” megszerzésével az érintett pénzügyi tanácsadó cégnek jelentős érdeksérelmet okoztak, ugyanis bűnös tevékenységük folytán az a hamis látszat alakult ki, hogy a cég jogszerűtlenül és hanyag módon kezeli ügyfelei adatait - írja az ügyészség, amely 

a szabadlábon védekező vádlottakat bűnszövetségben, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett tiltott adatszerzés bűntettével vádolja. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.