Készenléti helyzetet hirdettek a Szent Margit kórházban szakorvoshiány miatt

2019 augusztus 6., kedd 4:37
183
Oxigénpalack egy beteg ágya mellett az óbudai Szent Margit Kórház megújulás előtt álló gasztroenterológiai osztályán  Illusztráció: Bruzák Noémi / MTI

Az Index birtokába jutott főigazgatói körlevél szerint az óbudai Szent Margit Kórházban augusztus 1-től készenléti ügyeletet rendeltek el annak érdekében, hogy el lehessen látni az akut gyomor- és bélvérzéses betegeket.    

Az egészségügyi intézetben az általános orvoshiány és a nyári szabadságolások teremtettek kritikus helyzetet: jelenleg nincs gasztroenterológiai szakorvos a kórházban.

A lap szerint a kórháznak alapesetben nem feladata súlyos gyomor- és bélvérzéses betegek fogadása, de a fekvő betegeknél felmerülhetnek ilyen gondok, ezért külső és vállalkozó orvosok bevonásával szervezik meg a készenléti ügyeletet. A levél szerint még így is előfordulhatnak majd olyan napok, amikor ez a különleges ügyeleti rendszer sem lesz biztosítható. 

A főigazgató elrendelte, hogy akut gyomorprobléma esetén, amennyiben állapota engedi, a betegeket a Honvédkórházba kell szállítani. Amennyiben viszont a beteg nincs szállítható állapotban, akkor a „a kezelőorvosnak illetve az ügyeletes orvosnak kell gondoskodni a stabil életfunkciók fenntartásáról. Ha sebészeti beavatkozásra van szükség, értesíteni kell a sebészeti osztályt. Ha sikerül stabilizálni a beteg állapotát, őt is át kell szállítani a Honvédkórházba.”

„Amennyiben a beteg állapota csak a helyszínen stabilizálható, a belgyógyászati szakorvosi ügyeletesnek kell gondoskodnia szakorvos haladéktalan behívásáról.”

A kórház az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz utalta az Index kérdéseit, de onnan egyelőre - több nap után - nem érkezett válasz. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt