Meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Ahmed H. a másodfokú ítélethirdetésenFotó: Botos Tamás / 444

A kiutazás feltételeinek megteremtéséig, de legfeljebb szeptember 15-ig meghosszabbította a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt szír Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét a Nyírbátori Járásbíróság - közölte a Magyar Hírlap keddi száma alapján az MTI.

A Nyíregyházi Törvényszék az újság megkeresésére azt írta, jelenleg a brit és a ciprusi hatóságok visszajelzésére várnak a magyar hatóságok. Mivel pedig Ahmed H. jelenleg sem rendelkezik érvényes útiokmányokkal, a bíróság meghosszabbította az idegenrendészeti őrizetét.

A július 11-i döntés indoklásában a bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a szír férfit visszafogadni köteles államok hatóságainak eljárása miatt húzódik több mint fél éve.

Ahmed H. január végén letöltötte a 2015. szeptember 19-i elfogásától számított ötéves büntetésének kétharmadát. 

Ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt elrendelte az idegenrendészeti őrizetét. A bíróság azóta folyamatosan hosszabbítja meg ezt az intézkedést, mert „továbbra sem találtak olyan államot, amely befogadná a férfit.”

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.