Meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

bűnügy
2019 augusztus 06., 08:40
comments 107
Ahmed H. a másodfokú ítélethirdetésen
photo_camera Ahmed H. a másodfokú ítélethirdetésen Fotó: Botos Tamás / 444

A kiutazás feltételeinek megteremtéséig, de legfeljebb szeptember 15-ig meghosszabbította a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt szír Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét a Nyírbátori Járásbíróság - közölte a Magyar Hírlap keddi száma alapján az MTI.

A Nyíregyházi Törvényszék az újság megkeresésére azt írta, jelenleg a brit és a ciprusi hatóságok visszajelzésére várnak a magyar hatóságok. Mivel pedig Ahmed H. jelenleg sem rendelkezik érvényes útiokmányokkal, a bíróság meghosszabbította az idegenrendészeti őrizetét.

A július 11-i döntés indoklásában a bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a szír férfit visszafogadni köteles államok hatóságainak eljárása miatt húzódik több mint fél éve.

Ahmed H. január végén letöltötte a 2015. szeptember 19-i elfogásától számított ötéves büntetésének kétharmadát. 

Ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt elrendelte az idegenrendészeti őrizetét. A bíróság azóta folyamatosan hosszabbítja meg ezt az intézkedést, mert „továbbra sem találtak olyan államot, amely befogadná a férfit.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.