Kidobták a kenyai parlamentből a képviselőnőt a karonülőjével

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Voltak, akik ordibálni kezdtek, mások lökdösődni a kenyai parlament üléstermében, miután a házelnök Christopher Omulele kidobatta az ülésteremből Zuleika Hassan képviselőnőt. Hassan bűne annyi volt, hogy öthónapos, karonülő gyermekével érkezett az ülésterembe.

A képviselőnő azt mondta, hogy rendre meg tudja oldani gyermeke felügyeletét, de most egy háztartási vészhelyzet miatt kénytelen volt magával hozni. És ugyan szívesen leadta volna a gyermeket a parlament gyermekmegőrzőjében, de hát olyan nincs. Más választása nem lévén magával vitte az ülésterembe. Ez amúgy a világban elég megszokott jelenség, hogy mást ne mondjak, Jacinda Arden új-zélandi miniszterelnök még az ENSZ közgyűlésére is bevitte három hónapos gyermekét.

Kenya azonban nem az a hely. Omulele házelnök a házszabályra hivatkozva zárta ki az ülésről Hassant, mert az alapján "idegenek" nem tartózkodhatnak az ülésteremben. Döntése után komoly nézeteltérés robbant ki Hassan támogatói és a gyerektől frászt kapó, jellemzően hímnemű képviselők között - több képviselőnő szolidaritásból kivonult az ülésről.

"Tényleg mindent megpróbáltam, hogy ne a babámmal jöjjek, de ma vészhelyzet volt. Mit kellett volna tennem? Ha a parlamentnek lenne egy bölcsődéje, vagy egy megőrzője, akkor ott leadhatnám" - mondta Hassan, amire Moses Cheboi házelnök-helyettes közölte, hogy a parlamentben van egy pelenkázó - bár ott aztán senki se vigyázna a gyerekre, szitterről magának Hassannak kéne gondoskodnia - aki, ugye, ha tudott volna gondoskodni szitterről, akkor nyilván nem viszi magával az ülésterembe a gyereket. (Via BBC)