Voksturizmus miatt pénzbírságra ítélték Újszentivén és Tiszasziget polgármesterét

POLITIKA
2019 augusztus 08., 08:40
comments 64

Választási csalási ügyben ítélték el Tiszasziget fideszes polgármesterét, Ferenczi Ferencet. Ugyanígy járt Újszentiván független polgármestere, Putnik Lázár is. A két polgármestert és segítőiket közokirat-hamisítással vádolta az ügyészség, mert összesen 142 esetben asszisztáltak fiktív lakcímbejelentéshez.

Az Átlátszó beszámolója szerint 2011-14 között Újszentiván lélekszáma közel 400 fővel gyarapodott. A helyiek szerint a papíralapú betelepítés célja a polgármester hatalomban tartása volt. Ugyanígy vélekednek a tiszaszigetiek is, bár a valamiért ez ügyben is vizsgálódó NAV szerint a fiktív lakosok nem befolyásolták érdemben a 2014-es választásokat.

Hogy akkor mégis mi lehetett a céljuk a polgármestereknek a fiktív lakók betelepítésével? Az Átlátszó szerint az, hogy mivel a két település lakosságszáma 2000 fő alatt volt, önkormányzati társulásban kellett működniük. Hogy ez alól kikerüljenek, a fiktív betelepítéssel hizlalták fel a falvak népességét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.