Voksturizmus miatt pénzbírságra ítélték Újszentivén és Tiszasziget polgármesterét

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Választási csalási ügyben ítélték el Tiszasziget fideszes polgármesterét, Ferenczi Ferencet. Ugyanígy járt Újszentiván független polgármestere, Putnik Lázár is. A két polgármestert és segítőiket közokirat-hamisítással vádolta az ügyészség, mert összesen 142 esetben asszisztáltak fiktív lakcímbejelentéshez.

Az Átlátszó beszámolója szerint 2011-14 között Újszentiván lélekszáma közel 400 fővel gyarapodott. A helyiek szerint a papíralapú betelepítés célja a polgármester hatalomban tartása volt. Ugyanígy vélekednek a tiszaszigetiek is, bár a valamiért ez ügyben is vizsgálódó NAV szerint a fiktív lakosok nem befolyásolták érdemben a 2014-es választásokat.

Hogy akkor mégis mi lehetett a céljuk a polgármestereknek a fiktív lakók betelepítésével? Az Átlátszó szerint az, hogy mivel a két település lakosságszáma 2000 fő alatt volt, önkormányzati társulásban kellett működniük. Hogy ez alól kikerüljenek, a fiktív betelepítéssel hizlalták fel a falvak népességét.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.