Augusztus végéig még az iskolaigazgatóktól lehet magántanulói státuszt kérni

oktatás
2019 augusztus 09., 07:01

Aki augusztus végéig benyújtja a magántanulói státusz iránti kérelmét, annak még a jelenlegi szabályok szerint az igazgatók bírálják el a beadványát, és egyelőre nem érinti változás azokat sem, akik a jövő tanévre már korábban megkapták az otthoni tanuláshoz szükséges engedélyt, üzente meg az Oktatási Hivatal a Magyar Nemzeten keresztül

Szeptembertől viszont már az Oktatási Hivatal kezébe kerül a döntés, és legkésőbb egy éven belül minden jogviszonyt felülvizsgálnak.A kormánylap a hivatal tájékoztatója alapján azt írja, hogy egyelőre semmilyen teendője nincs azoknak, akik már korábban megkapták a magántanulói státust. Ugyanakkor hozzátették, hogy a várható felülvizsgálatok miatt már nem indokolt 2020-nál hosszabb időre szóló engedélyt adni azoknak sem, akik most, az utolsó pillanatban nyújtanak be kérelmet. 

A felülvizsgálatig minden érintett távol maradhat az órákról a következő tanévben is. Azok a tanulók viszont, akik szep­tember 1-je után először kértek egyéni tanrendet, egészen addig kötelesek látogatni az órákat, míg meg nem születik a státusukkal kapcsolatos hivatalos döntés.

Fontos változás lesz, hogy míg eddig a tanév során bármikor lehetett kérelmezni a magántanulóságot, az egyéni tanrend csak az adott tanév első napját megelőző június hónap 15. napjáig igényelhető.

A sajátos nevelési igényű tanulóknál szakértői bizottság szakvéleményét is kikérik, tartós betegség esetén pedig a szakorvosi igazolást fogják megvizsgálni.