Nem jó a vaginagőzölés

Nőgyógyászok a a Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada című folyóiratban arra figyelmeztetnek, hogy potenciálisan veszélyes lehet a vaginális gőzölés, miután egy 62 éves kanadai nő megégette magát, amikor megpróbálta – írja a BBC. A nő hüvelyfal-süllyedéstől szenvedett, és azt hitte, a vaginagőzöléssel elkerülheti a műtétet.

20 percig ült a fortyogó víz fölött két egymást követő nap is, majd a sürgősségire kellett mennie égési sérüléssel. Azt mondta, egy hagyományos kínai orvoslásban utazó „orvos” ajánlotta neki.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb a vaginagőzölés, ami abból áll, hogy forró vízbe kevert gyógynövények fölött ülnek.

Az utóbbi időben néhány kozmetikai szalonban és gyógyfürdőben megjelentek az ehhez hasonló, intim kezelések (például a vulva kozmetikázása). Az LA Times először 2010-ben írt a trendről, ami Gwyneth Paltrow Goop márkájának lett köszönhető. Tavaly pedig Chrissy Teigen amerikai modell posztolt arról, hogy vaginagőzölésen esett át.

A „v-gőzölést” úgy is szokták hirdetni, hogy Ázsiában és Afrikában a történelem során sokszor használták, gyakran Yoni-gőzölésnek nevezik, és azt állítják, ez „detox” a vaginának.

Szakértők szerint viszont veszélyes lehet, és nincs tudományos orvosi bizonyíték arra, hogy igaz, amit állítanak, miszerint csökkentheti a menstruációs fájdalmakat vagy segít a fogamzásban. Viszont árthat a vaginában lévő hasznos baktériumnak, felborítva a természetes egyensúlyt. Inkább sima, illattalan szappanok használatát ajánlják, de csak a külső felületen. (BBC)