A Szinyei Merse Pál Gimnázium jövőre nem érettségiztethet, az igazgatót leváltották

oktatás
2019 augusztus 10., 17:58
comments 186

Az Index írta meg, hogy leváltották a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatóját, és a gimnázium nem érettségiztethet a 2019/2020-as tanévben az idei érettségi körüli problémák miatt. Tóth Gábor intézményvezetői megbízását augusztus 15-i hatállyal visszavonták – erősítette meg a lapnak az igazgató, aki tanárként maradhat az intézményben. Szerinte ők jóhiszeműen jártak el, és azt mondta:

„Ez a döntés azt a 135 diákot fogja jövőre büntetni, akik emiatt más intézményekben lesznek kénytelenek érettségizni. Így egészen biztosan pszichés hátrányba kerülnek majd.”

Júliusban derült ki, hogy 15 diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette az érettségi vizsgabizottság a gimnáziumban, pedig nem csaltak a vizsgán: a különböző típusú iskolákból a Szinyei esti tagozatára érkező diákoknak a sikeres érettségi után jelezte a vizsgabizottság, érettségi előtt egy-egy, az eltérő tanrendekből adódó tantárgyból (kémia, biológia, stb.) különbözeti vizsgákat kellett volna tenniük

Mivel a különbözeti vizsgáik nincsenek meg, a köznevelési törvény értelmében nem lehetett volna őket engedni érettségizni, de ezt a gimnázium mégis megtette, az Oktatási Hivatal vizsgabizottsága viszont észrevette a hibát, és már a sikeres vizsga után megsemmisítette az eredményeket. A diákok fellebbeztek, de a Fővárosi Kormányhivatal nem válaszolt, így a határidőig nem tudták feltölteni pontjaikat a felsőoktatási továbbtanulási rendszerbe, vagyis elúszott nekik a továbbtanulás lehetősége.

Az Emmi vizsgálata megállapította, hogy a gimnázium vezetése hibázott, mert úgy engedte érettségizni a diákokat, hogy nem volt meg a különbözeti vizsgájuk. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.