A Szinyei Merse Pál Gimnázium jövőre nem érettségiztethet, az igazgatót leváltották

2019 augusztus 10., szombat 17:58
188

Az Index írta meg, hogy leváltották a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatóját, és a gimnázium nem érettségiztethet a 2019/2020-as tanévben az idei érettségi körüli problémák miatt. Tóth Gábor intézményvezetői megbízását augusztus 15-i hatállyal visszavonták – erősítette meg a lapnak az igazgató, aki tanárként maradhat az intézményben. Szerinte ők jóhiszeműen jártak el, és azt mondta:

„Ez a döntés azt a 135 diákot fogja jövőre büntetni, akik emiatt más intézményekben lesznek kénytelenek érettségizni. Így egészen biztosan pszichés hátrányba kerülnek majd.”

Júliusban derült ki, hogy 15 diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette az érettségi vizsgabizottság a gimnáziumban, pedig nem csaltak a vizsgán: a különböző típusú iskolákból a Szinyei esti tagozatára érkező diákoknak a sikeres érettségi után jelezte a vizsgabizottság, érettségi előtt egy-egy, az eltérő tanrendekből adódó tantárgyból (kémia, biológia, stb.) különbözeti vizsgákat kellett volna tenniük

Mivel a különbözeti vizsgáik nincsenek meg, a köznevelési törvény értelmében nem lehetett volna őket engedni érettségizni, de ezt a gimnázium mégis megtette, az Oktatási Hivatal vizsgabizottsága viszont észrevette a hibát, és már a sikeres vizsga után megsemmisítette az eredményeket. A diákok fellebbeztek, de a Fővárosi Kormányhivatal nem válaszolt, így a határidőig nem tudták feltölteni pontjaikat a felsőoktatási továbbtanulási rendszerbe, vagyis elúszott nekik a továbbtanulás lehetősége.

Az Emmi vizsgálata megállapította, hogy a gimnázium vezetése hibázott, mert úgy engedte érettségizni a diákokat, hogy nem volt meg a különbözeti vizsgájuk. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt