Kövér: Nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek három-négy igazi magyar gyermeke, 9-16 unokája van

politika
2019 augusztus 11., 4:14
comments 784
photo_camera Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke  Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Mohai Balázs/MTI/MTVA

Kövér László szombat délután egészen Gyergyószentmiklósig utazott azért, hogy elmondja, mitől lesz valaki igazán jó magyar. 

Az MTI jelentése szerint a házelnök a demográfiai helyzetről tartott előadást az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület nyári táborában, és arról beszélt, hogy a gyermekvállalás útjában álló akadályok lebontásán túl mentalitásváltásra is szükség van ahhoz, hogy mi magyarok többen legyünk. 

Magyarország Kövér szerint élen jár Európában abban, hogy a hazai összterméke (GDP) közel öt százalékát fordítja a népesedéspolitikára, de a kormány családpolitikája csak azt célozza, hogy elhárítsa a gyermekvállalás fizikai és anyagi akadályait a fiatalok útjából. A kormány tehát nem tud szülni a magyar anyák helyett, csak a körülmények javításáig terjed a mozgástere. 

Kövér szerint a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordításához mentalitásváltásra is szükség van, magyarán: „divattá kell tenni a többgyermekes családmodellt.”

Székelyföldön van már pozitív példa - folytatta a parlament elnöke, amikor egy meg nem nevezett községre hivatkozva azt mondta, igenis van olyan település, ahol a születések száma meghaladta a temetésekét, mert 

divattá vált a 2-3-4 gyermekes család. A gyermekvállalási kedvet Kövér szerint a közösség mintaadó ereje befolyásolja. Nem bonyolult ez: egyszerűen csak rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy 

„nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek három-négy gyermeke, 9-16 unokája van, valamennyien magyarul beszélnek, és elkötelezettek a nemzet ügye iránt.”

Az MTI tudósítása szerint Kövér László arról is beszélt, hogy egy pénzügyileg stabil, gazdaságilag prosperáló, népesedésben jövőt ígérő, nemzetközi szempontból növekvő tekintéllyel bíró, erős családokból, erős lokális és egyházi közösségekből felépülő Magyarországot szeretnének látni, amely a magyarok által is lakott országokkal kölcsönösen előnyös kapcsolatok sűrű szövedékén keresztül kapcsolódik össze.

A házelnök szerint olyan helyzetet kell előidézni, amelyben Magyarország és szomszédai kölcsönösen érdekeltek a másik sikerében. Hozzátette: ha ez működő modell Magyarország és Szerbia viszonyában, nem kell feladni a reményt, hogy előbb-utóbb a román-magyar viszonyt is ez jellemzi majd.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt