Összecsaptak az izraeli rendőrök és a palesztinok a Templom-hegyen, többen megsérültek

Füstgránáttal oszlatnak az izraeli rendőrökFotó: Faiz Abu Rmeleh/Anadolu Agency

Súlyos zavargásokra került sor vasárnap a jeruzsálemi al-Aksza mecset előtti téren, ahol szokás szerint több ezer palesztin gyülekezett a muszlim áldozati ünnep napján.

A zavargások közvetlen előzménye az volt, hogy az idei évben az ünnep egy időre esett a zsidó szentély római lerombolásának gyásznapjával. 

Utóbbi különleges alkalom, amikor a hatóságok engedélyezik a zsidók számára is a hegy meglátogatását. Hiába tiltották ezt meg idén, erre túl későn került sor, így a nacionalista fiatalok kisebb csoportjai összegyűltek a korábban kijelölt kapunák, ahol hamar szemtől szembe kerültek a tér előtt imádkozó, több ezer palesztinnal. 

Dobálózás és nacionalista kántálás kezdődött, majd összecsapásra került sor a rendőrség és a palesztin tömeg között. A rendőrök előbb hang-  és füstgránátokkal igyekeztek oszlatni a tömeget, majd megkezdték a tér kiürítését. 

Egy palesztin kórházi szolgálat szerint legalább 14 palesztint kellett kórházba szállítani. Az izraeli Kan közszolgálati rádió 4 sérült rendőrről számolt be. 

A  rendőrség még júniusban engedélyezte a zsidó látogatók belépését a szent helyre, annak ellenére, hogy a ramadán muzulmán böjti hónap utolsó napjaira esett.  

A Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza mecset. A tér viszont a zsidó vallás számára is fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. 

1967-ben Izrael elfoglalta az óvárost, de az al-Aksza mecset környéke a megállapodás szerint az iszlám szent helyeket felügyelő bizottsága gondnoksága alá került. (Reuters)