Száraz melegben inkább felejtsd el a ventilátort

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Amikor ránk tör a kánikula – mint most, hétfőn rekordmeleget várnak –, reflexből nyúlunk a ventilátorhoz, hogy a gép keverte légáram hűsítse a testünket. Ez bizonyos esetekben valóban remek megoldás, de vannak olyan hőhullámok, amikor a légkeveréssel inkább csak ártunk magunknak.

A Sydney-i Egyetem kutatói az Annals of Internal Medicine szakfolyóiratban a héten publikált tanulmányukban különböző hőségtípusokra tesztelték a ventilátorokat, és arra jutottak, hogy bizonyos esetekben valójában csak ártunk magunknak a légkavarással.

A kísérletben, amit egy olyan kamrában végeztek, ahol akár még a napsugárzás hatását is szimulálni tudták, nemhogy a páratartalmat, légnyomást és a hőmérsékletet, alapvetően kétféle hőségtípust vizsgáltak, mert az elmúlt 25 év hőhullámai javarészt ebbe a két félébe tartoztak:

  • a nedves meleget;
  • és a száraz forrót.

Megfigyeléseik szerint a ventilátor valójában csak az első esetében használ. A kísérletben gondosan mérték alanyaik reakcióit – testük belső hőmérsékletének, vérnyomásának, szívritmusának változásait, illetve az izzadásukat. Az első esetben, amikor meleg, nedves körülményeket hoztak létre a hőindex (a hőmérséklet és a páratartalom által keltett hőmérsékletérzet) 132 Fahrenheit, vagyis 55,5 Celsius-fok volt, míg a száraz, forró körülmények között ehhez képest istenes 114°F (45,5°C). Méréseik szerint azonban a ventilátornak mégis csak az első esetben volt jótékony hatása, akkor az alanyok belső testhőmérséklete csökkent, szívük lassabban vert, és kevesebbet is izzadtak.

A száraz hőség esetén azonban a ventilátorozás hatására minden alany rosszabbul lett. Vérnyomásuk nőtt, szívük gyorsabban vert, testük felforrósodott, és izzadtak, mint egy ló.

Ez persze logikus: párás melegben a légáram párologtatja a nedvességet, amely hőelvonó folyamat, hűti a bőrünket. A száraz melegben viszont a ventilátorok csak fújják ránk a száraz, meleg levegőt, tovább fűtve ezzel a testünket - kb. mintha egy légkeveréses sütőbe ülnénk. Ilyenkor szervezetünk sok folyadékot veszít, vagyis gyorsabban száradunk ki, és hamarabb el is fáradunk a melegtől.

Az előrejelzések szerint a következő napokban Magyarországon száraz meleg lesz alacsony, 40 százalék körüli páratartalommal, jobb lesz, ha ventilátor helyett más hűtési módot találnak. (Via Popsci)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.