Száraz melegben inkább felejtsd el a ventilátort

Amikor ránk tör a kánikula – mint most, hétfőn rekordmeleget várnak –, reflexből nyúlunk a ventilátorhoz, hogy a gép keverte légáram hűsítse a testünket. Ez bizonyos esetekben valóban remek megoldás, de vannak olyan hőhullámok, amikor a légkeveréssel inkább csak ártunk magunknak.

A Sydney-i Egyetem kutatói az Annals of Internal Medicine szakfolyóiratban a héten publikált tanulmányukban különböző hőségtípusokra tesztelték a ventilátorokat, és arra jutottak, hogy bizonyos esetekben valójában csak ártunk magunknak a légkavarással.

A kísérletben, amit egy olyan kamrában végeztek, ahol akár még a napsugárzás hatását is szimulálni tudták, nemhogy a páratartalmat, légnyomást és a hőmérsékletet, alapvetően kétféle hőségtípust vizsgáltak, mert az elmúlt 25 év hőhullámai javarészt ebbe a két félébe tartoztak:

  • a nedves meleget;
  • és a száraz forrót.

Megfigyeléseik szerint a ventilátor valójában csak az első esetében használ. A kísérletben gondosan mérték alanyaik reakcióit – testük belső hőmérsékletének, vérnyomásának, szívritmusának változásait, illetve az izzadásukat. Az első esetben, amikor meleg, nedves körülményeket hoztak létre a hőindex (a hőmérséklet és a páratartalom által keltett hőmérsékletérzet) 132 Fahrenheit, vagyis 55,5 Celsius-fok volt, míg a száraz, forró körülmények között ehhez képest istenes 114°F (45,5°C). Méréseik szerint azonban a ventilátornak mégis csak az első esetben volt jótékony hatása, akkor az alanyok belső testhőmérséklete csökkent, szívük lassabban vert, és kevesebbet is izzadtak.

A száraz hőség esetén azonban a ventilátorozás hatására minden alany rosszabbul lett. Vérnyomásuk nőtt, szívük gyorsabban vert, testük felforrósodott, és izzadtak, mint egy ló.

Ez persze logikus: párás melegben a légáram párologtatja a nedvességet, amely hőelvonó folyamat, hűti a bőrünket. A száraz melegben viszont a ventilátorok csak fújják ránk a száraz, meleg levegőt, tovább fűtve ezzel a testünket - kb. mintha egy légkeveréses sütőbe ülnénk. Ilyenkor szervezetünk sok folyadékot veszít, vagyis gyorsabban száradunk ki, és hamarabb el is fáradunk a melegtől.

Az előrejelzések szerint a következő napokban Magyarországon száraz meleg lesz alacsony, 40 százalék körüli páratartalommal, jobb lesz, ha ventilátor helyett más hűtési módot találnak. (Via Popsci)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.