Parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez a kormány és a Microsoft közötti korrupciós ügy kivizsgálásáért az MSZP

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a magyar kormány és a Microsoft közötti korrupciós ügy kivizsgálásának érdekében az MSZP – jelentette be az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 26-án.Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Harangozó Tamás a budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett: egy amerikai vizsgálat derítette ki, hogy 2013 és 2015 között a Microsoft indokolatlanul nagy kedvezményekkel adott el licenceket és szervizszerződéseket olyan közvetítő cégeknek Magyarországon, amik ezeket már piaci áron értékesítették tovább kormányzati intézményeknek, többek között a NAV-nak és az ORFK-nak. Emailek is előkerültek, amik szerint a cég magyar vezetői és a kormány tagjai egyeztettek ezekről az üzletekről, így a kormányzati összefonódás és háttér egyértelmű ebben az ügyben – mondta Harangozó.

Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, és 10 kormányzati szerv, hivatal, hatóság és minisztérium vezetőjéhez is fordult közérdekű bejelentéssel annak érdekében, hogy a közbeszerzési döntőbizottság vizsgálja felül a „nyilvánvalóan elcsalt” közbeszerzést. Harangozó közölte, a megkeresést elküldték az Állami Számvevőszék elnökének, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság vezetőjének, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, az innovációs miniszternek, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökének, a Közbeszerzési Hatóság elnökének, a legfőbb ügyésznek, a Magyar Államkincstár elnökének, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek.

Harangozó továbbá felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt is, hogy szólaljon meg az ügyben, ha már „felmerült a neve egy nemzetközi korrupciós botrányban”. (MTI)