Többen is szexuális zaklatással vádolják Placido Domingót

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nyolc énekes és egy táncos számolt be arról az amerikai AP hírügynökségnek, hogy a világ egyik leghíresebb operaénekese, Placido Domingo szexuálisan zaklatta őket. 

Egy énekes névvel is vállalta történetét, a többiek névtelenséget kértek, mert attól félnek, ellehetetlenítik őket a szakmán belül. Az AP további három tucat emberrel beszélt, akik megerősítették, nyílt titokként kezelik a szakmában, illetve munkahelyén, a Los Angeles-i Operában, hogy a világsztár rendszeresen zaklatja kiszemelt áldozatait, tipikusan pályakezdő énekesnőket.

Két áldozat számolt be arról, hogy végül engedtek a nyomásnak, és lefeküdtek Domingóval, aki addigra már régóta ostromolta őket a legváltozatosabb módokon: hozzájuk simult, ha egyedül volt velük, mivel ismerte az öltözők belépési kódját, váratlanul meglepte őket öltözködés közben. Éjszaka telefonálgatott nekik, karrierlehetőségekkel csábította a nőket, akik ha nemet mondtak, szerepektől, álláslehetőségektől estek el.

Placido Domingó a nyolcvanas években lett ismert világsztárja az operavilágnak, ekkoriban, a nyolcvanas években ívelt a csúcsra a karrierje a Los Angeles-i Opera falai között.

Az AP-nek beszámoló áldozatok és szemtanúk elmondták, nyílt titokként kezelték Domingo üzelmeit: a fiatal énekeseket figyelmeztették, hogy soha, semmi esetre se maradjanak a tenoristával egyedül, ha étterembe hívja őket, csak nyilvános helyen, ebédidőben találkozzanak.

Mások kollégáikat kérték meg, hogy még véletlenül se hagyják őket egyedül magukra az operaházban. A közeledés első szakaszában az énekes kéretlenül tapogatta kollégáit, csókolgatta őket, volt, akit a színpadon, egy jelenet közben smárolt le, és súgta a fölébe, kár, hogy a színpadon vannak.

Az egyik nő, egy mezzo-szoprán részletesen beszánolt az AP-nek arról, hogyan zaklatta 3 éven át 1988-tól Domingo a 23 éves pályakezdőt, mire az erőszakoskodás hatására beadta a derekát. Az aktus után egy tízdollárost tett az asztalra az énekes mondván, nem akarja, hogy kurvának érezze magát a nő, de azt sem, hogy fizetnie kelljen a parkolásért.

Mint a forrás az AP-nek beszámolt, Domingo gyakran azzal érvelt, hogy szüksége van a fellépések előtt egy kis nyugalomra, vagyis a vele történő szex az előadás minőségéhez is hozzájárul.

Placido Domingónak az AP részletes kérdéslistát küldött a feltárt esetekről, ám az énekes csupán egy közleményben válaszolt, amelyben nyugtalanítónak és pontatlannak nevezte a nők által elmondott történeteket. Majd hosszabban azt is kifejtette, harminc éve még mások voltak a társadalmi normák, mint ma. Mint fogalmaz, aki ismeri, tudja, hogy nem olyan ember, aki bárkit is megsértene vagy megbántana. (WaPo)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.