Többen is szexuális zaklatással vádolják Placido Domingót

Tbg
2019 augusztus 13., kedd 7:58
559

Nyolc énekes és egy táncos számolt be arról az amerikai AP hírügynökségnek, hogy a világ egyik leghíresebb operaénekese, Placido Domingo szexuálisan zaklatta őket. 

Egy énekes névvel is vállalta történetét, a többiek névtelenséget kértek, mert attól félnek, ellehetetlenítik őket a szakmán belül. Az AP további három tucat emberrel beszélt, akik megerősítették, nyílt titokként kezelik a szakmában, illetve munkahelyén, a Los Angeles-i Operában, hogy a világsztár rendszeresen zaklatja kiszemelt áldozatait, tipikusan pályakezdő énekesnőket.

Két áldozat számolt be arról, hogy végül engedtek a nyomásnak, és lefeküdtek Domingóval, aki addigra már régóta ostromolta őket a legváltozatosabb módokon: hozzájuk simult, ha egyedül volt velük, mivel ismerte az öltözők belépési kódját, váratlanul meglepte őket öltözködés közben. Éjszaka telefonálgatott nekik, karrierlehetőségekkel csábította a nőket, akik ha nemet mondtak, szerepektől, álláslehetőségektől estek el.

Placido Domingó a nyolcvanas években lett ismert világsztárja az operavilágnak, ekkoriban, a nyolcvanas években ívelt a csúcsra a karrierje a Los Angeles-i Opera falai között.

Az AP-nek beszámoló áldozatok és szemtanúk elmondták, nyílt titokként kezelték Domingo üzelmeit: a fiatal énekeseket figyelmeztették, hogy soha, semmi esetre se maradjanak a tenoristával egyedül, ha étterembe hívja őket, csak nyilvános helyen, ebédidőben találkozzanak.

Mások kollégáikat kérték meg, hogy még véletlenül se hagyják őket egyedül magukra az operaházban. A közeledés első szakaszában az énekes kéretlenül tapogatta kollégáit, csókolgatta őket, volt, akit a színpadon, egy jelenet közben smárolt le, és súgta a fölébe, kár, hogy a színpadon vannak.

Az egyik nő, egy mezzo-szoprán részletesen beszánolt az AP-nek arról, hogyan zaklatta 3 éven át 1988-tól Domingo a 23 éves pályakezdőt, mire az erőszakoskodás hatására beadta a derekát. Az aktus után egy tízdollárost tett az asztalra az énekes mondván, nem akarja, hogy kurvának érezze magát a nő, de azt sem, hogy fizetnie kelljen a parkolásért.

Mint a forrás az AP-nek beszámolt, Domingo gyakran azzal érvelt, hogy szüksége van a fellépések előtt egy kis nyugalomra, vagyis a vele történő szex az előadás minőségéhez is hozzájárul.

Placido Domingónak az AP részletes kérdéslistát küldött a feltárt esetekről, ám az énekes csupán egy közleményben válaszolt, amelyben nyugtalanítónak és pontatlannak nevezte a nők által elmondott történeteket. Majd hosszabban azt is kifejtette, harminc éve még mások voltak a társadalmi normák, mint ma. Mint fogalmaz, aki ismeri, tudja, hogy nem olyan ember, aki bárkit is megsértene vagy megbántana. (WaPo)