A klímaváltozás tagadói nagyobb figyelmet kapnak a médiában, mint a klímakutatók

Több 444 videó?
Szeretném

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a klímaváltozás tagadói nagyobb figyelmet kaptak az elmúlt években a médiában, mint a klímakutatók, ami összezavarja a közvéleményt és lassítja a hatékony fellépést a globális felmelegedés ellen.

Az amerikai kutatók a Nature Communications folyóiratban közölt tanulmányukban a sajtóban vagy az interneten 2000 és 2016 között megjelent 100 ezer cikket elemeztek, klimatológusok megnyilatkozásai és egyetemi tanulmányok idézetei, üzletemberek és politikusok kijelentései után kutatva a globális felmelegedésről. Azt találták, hogy a globális felmelegedést kétségbe vonók kb. 50 százalékkal több figyelmet kaptak, mint a tudósok.

„Azt fedeztük fel, hogy a klímaváltozás tagadói 49 százalékkal jobban jelen vannak a médiában, mint maga a klímaváltozás”

– írta az Alexander Petersen vezette kutatócsoport.

A kutatók meglepetésére még olyan angol nyelvű lapok is, mint a New York Times, a Wall Street Journal vagy a Guardian is gyakrabban idézik a klímaszkeptikusokat.

Klímakutatók egyetértenek abban, hogy az elsősorban a fosszilis üzemanyagok égetése okozta globális felmelegedés óriási veszélyt jelent a civilizációra, a földi életre. Csak egyetlen Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés, ami az iparosodás kezdete óta bekövetkezett a Földön, a tengerszint emelkedését, szélsőséges időjárást eredményezett és a Föld jó úton van afelé, hogy a század végére újabb 3 fokkal legyen melegebb az átlaghőmérséklet.

A klímaváltozás tagadói sikeresen hallatnak erős hangokat a politikában és a tudományos közösségben. Ez az aránytalanság a médiajelenlétet illetően hamis színben tünteti fel a tudományos szakemberek nézeteit, aláássa a klímakutatók hitelességét – jegyezték meg a kutatók.

Azóta, hogy az ENSZ klímakutatói tavaly októberben közzétették a jelentésüket a globális felmelegedés felgyorsulásáról, a közvélemény egyre nagyobb mértékben figyel a klímaváltozással kapcsolatos problémákra, és egyes nyugati kormányok meghirdették, hogy 2050-re szénsemlegessé válnak. (MTI)