Ausztriában megtalálták Európa legöregebb bükkfáját, 546 éves

fa
2019 augusztus 14., 15:31
comments 204

Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában. Még a középkorból származik.

A bükkfamatuzsálem a Kalkalpen Nemzeti Parkban áll. A park közleménye szerint az Alfredo Di Filippo által vezetett olasz kutatócsoport a fa évgyűrűinek vizsgálatával (dendrokronológiával) állapította meg, hogy a bükkfa eredete 1474-ig vezethető vissza. A fa 18 évvel idősebb az eddig legöregebbnek tartott bükkfánál, ami szintén a Kalkalpen Nemzeti Parkban áll, és 528 éves.

Európa legöregebb bükkfájának egyébként a kutatók szerint a hajlott korán kívül nincs különösebb jellegzetessége: alig 20 méter magas és a törzse is átlagos, 73 cm átmérőjű.

Franz Sieghartsleitner, a park szóvivője azt mondta: a dendrokronológiai vizsgálathoz egy kis lyukat fúrtak a fa törzsébe, hogy mintát vegyenek belőle. A mintát elemezték, a lyukat pedig betömték. A szakember szerint a mintavétel nem károsította a fát, a fák a harkályok ütötte lyukakat is elviselik.

A Kalkalpen Nemzeti Park egyik csúcsa, az 1724 méter magas Große Größtenberg 1993-ban.
photo_camera A Kalkalpen Nemzeti Park egyik csúcsa, az 1724 méter magas Große Größtenberg 1993-ban. Fotó: Herbert Ortner/Überraschungsbilder/Wikipedia

A Kalkalpen Nemzeti Park kb. 20 ezer hektáros területének egy 5000 hektáros része 2017-ben éppen öreg bükkfa-erdőségei miatt került fel az UNESCO világörökségi listájára – írja az MTI.

A 444 néhány éve ebben a videóban mutatta be Magyarország legnagyobb fáját:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.