Gondatlan tervezésért 78 ezer euróra bírságolták Santiago Calatrava katalán építészt, mert túl csúszós lett a velencei hídja

Több 444 videó?
Szeretném

Az olasz számvevőszék 78 ezer euró pénzbírság megfizetésére kötelezte Santiago Calatrava világhírű katalán építészt, aki az ítélet szerint hanyagul tervezte meg a velencei Canal Grande fölött átívelő negyedik hidat.

Első fokon még felmentették a spanyol tervezőt, de a fellebbviteli eljáráson arra jutottak, hogy a 2008. szeptember 11-én átadott Alkotmány-híd fenntartása a tervezési hibák miatt ró hatalmas költségeket az önkormányzatra.

A helyiek és a turisták által csak Calatrava-hídnak nevezett átjáró Tronchetto szigetét köti össze a buszpályaudvarral, a szárazföldről érkezőknek ez az első híd a Canal Grande csatornán.

Fotó: GUY Christian/hemis.fr

A híres üveg lépcsőfokait tavaly februárban kőre, trachitlapokra cserélték, miután több mint 5000 kártérítési igény érkezett az önkormányzathoz a csúszós üvegen elesett és megsérült emberektől. A járólapok cseréje egy hónapig tartott, és 40 ezer euróba került, a hídon főleg esős időben eleső emberek kártérítésére további 60 ezer eurót költött a városvezetés.

Az ítélet szerint a tervezési hiányosságok már 2011-ben megmutatkoztak, amikor 5 cm-rel eltolódtak a híd pillérei. A számvevőszék bírái szerint a tervező súlyos hanyagságot követett el, amikor durván alábecsülte az építés és a fenntartás költségeit, amik az általa választott anyagok és megoldások miatt szokatlanul magasak.

Nem tudni, hogy a számvevőszék miért csak a csekély 78 ezer eurós bírságot szabta ki, amikor az amúgy felmentéssel végződő első fokú eljárásban még 3,9 millió euróra becsülték a gondatlan tervezés okozta kár. A projekt az eredetileg tervezett 6,7 millió helyett 11 millió euróba (3,5 milliárd forint) került, ami miatt kezdettől fogva sokat bírálták az önkormányzatot.

70 év után ez volt az első új híd Velencében. (MTI)