Több mint 19 ezer bevándorlót vettek őrizetbe Mexikóban az amerikai megállapodás óta

Legalább 19 ezer bevándorlót vettek őrizetbe a mexikói hatóságok azóta, hogy a latin-amerikai ország és az USA június 7-én megállapodást kötött az illegális migráció megfékezéséről – tudatta a mexikói kormány.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter Andrés Manuel López Obrador elnök reggeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy az USA-val kötött megállapodás óta legalább 19 005 bevándorlót fogtak el a hatóságok. A bevándorlók közül kb. 6000-re utasszállító autóbuszokon, több mint 1700-ra pedig teherautókban bukkantak.

Mexikó és az USA június 7-én megállapodást kötött az illegális migráció megfékezéséről. Ez elejét vette annak, hogy az USA június 10-én bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat.

A terv szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

Évente 100 ezrek menekülnek a közép-amerikai régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, és próbálnak eljutni az USA-ba. Trump már a 2016-os választási kampányban kilátásba helyezte, hogy falat húz az amerikai-mexikói határon, amerikai elnökként pedig különböző büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a latin-amerikai államokkal szemben, ha nem működnek együtt vele a bevándorlási hullám feltartóztatásában. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.