Gyula egykori fideszes gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés összefonódott két vállalkozóval

politika
2019 augusztus 15., 08:42
comments 118

Kitálalt egy volt helyi fideszes vezető Gyula elitjéről: a volt gazdasági alpolgármester a helyi vezetéssel állítólag összenőtt üzleti kört akart leleplezni egy Orbánnak szánt, 20 oldalas dokumentumban, ami végül elterjedt, és az Index is megszerezte.

photo_camera Fotó: gyulatelevizio.hu

A lap szerint – a helyi Fideszből tavaly kizárt és leváltott – Galbács Mihály a helyi vezetéssel állítólag összenőtt üzleti kört leplezett le, amire a fideszes polgármester rágalmazás miatt feljelentette. Galbács nem tekinti magát árulónak, de azt ígérte, ha a Fidesz vezetői nem lépnek fel az ügyben, függetlenként elindul az őszi önkormányzati választáson.

Galbács a Gyulahús Kft. cég kereskedelmi igazgatóját, Csizmadia Imrét és üzlettársát, Piskolty Tibort, akiről azt írja: „Piskolty Tibor cégeivel alapvetően az a probléma, hogy mint »szegény ember« jött az önkormányzathoz, aztán kinőtte magát. A város hátán növekedett, nemcsak Gyulán, de a választókörzet többi településein is letarolja a munkákat.” Galbács kikérte az önkormányzattól a közbeszerzési adatokat 2014 és 2019 májusa között, és kiderült, hogy az 5,5 év alatt 3,5 milliárdnyi közbeszerzések mögött 49 munka van, ezek 78 százalékát Piskolty cégei nyerték, sőt 2015-ben a közbeszerzések 95 százalékát az ő egyik cége kapta meg.

A dolgozat szerint – bár nincs erre bizonyíték –, de a közbeszerzési folyamat le van zsírozva, a rendszeren élősködő vállalkozók a városvezetés legfelsőbb szintjével egyeztetve irányítják a folyamatot úgy, hogy a végén a legelőnyösebb ajánlatot ők adják – írja Galbács.

Szerinte ha a pályázatban nincs ott a megfelelő nyereséghányad, a képviselő-testület saját forrásból kiegészíti az összeget áremelkedésre hivatkozva, például az Almásy-kastély cselédszárnyánál, a Szent Miklós parknál és egy kerti óvodánál is ez történt. A páros Galbács szerint 2 éve 5 (önkormányzati) lakást összesen 20 millió forintért szerzett meg a gyulai vár és a várfürdő bejáratával, a híddal szemben.

Galbács, aki 2014-ig volt alpolgármester, a „négyek bandáját” okolja a kialakult helyzetért: Görgényi Ernő polgármestert, Alt Norbert és Kónya István alpolgármestereket és a Békés Megyei Kormányhivatal volt vezetőjét, Gajda Róbertet. Velük veszett össze, mielőtt kizárták a pártból.

Az Index szerint, mivel Galbács védelmébe veszi a büntetőeljárás alatt álló Simonka György fideszes parlamenti képviselőt, aki Görgényiékkel szemben harcolt a város erőforrásaiért, az egész ügy nem igazságharcnak, hanem inkább klasszikus fideszes belharcnak tűnik.

Görgényi a lapnak azt mondta: a gyulai cégek is sikeresek, és több sikeres gyulai cég végez az önkormányzatnak építőipari kivitelezési munkákat. „Sem jogi, sem etikai szempontból nincs összeférhetetlenséget megvalósító kapcsolat gyulai vállalkozások és a gyulai politikai vezetés között” – mondta. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.