Vesztegetéssel vádolják az Országos Roma Önkormányzat elnökét

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke (középen) a szervezet közgyűlésén Budapesten, az ORÖ Dohány utcai székházban 2016. december 21-én.Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

3,5 millió forinttal próbált lefizetni egy vállalkozót Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke egy titokban rögzített hangfelvétel alapján. A felvételen az hallatszik, Balogh fiktív kampányrendezvényeket próbál lepapírozni, a két rendezvény kiszámlázása fejében ajánlotta fel 3,5 millió forint utalását az amúgy közpénzből gazdálkodó önkormányzat elnöke.

Az esetről beszámoló 24.hu szerint a felvételen Balogh aprolékosan magyarázta el a részleteket és nyomatékosította, hogy a vállakozónak csupán annyit kell írnia az ügyletről az ORÖ gazdasági igazgatójának, hogy "elnök úrral egyeztettve". Közben pedig nyugtatta a vállalkozót, hogy ez bevett dolog, és még megígérte neki, hogy az ibrányi romanapokon számla nélkül, zsebbe ad majd neki egy kis pénzt. "Ha ötszázat kapol kereken? Hármat visszahozol nekem [...] Gondold át, figyelj ide, lásd, hogy nem szarrágó vagyok, akkor kapol hatszázat, tisztán" - mondja a felvételen Balogh a vállalkozónak.

A Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint az ügyben júliusban emelt vádat a megyei főügyészség. A vád szerint Balogh a 2018-as országgyűlési választás előtt a költségvetésből kapott kampánycélú támogatás terhére rendelte meg a fiktív kampányrendezvényeket, melyek teljesítését fiktív számlákkal akarta igazolni. A vád szerint a vállalkozó nem fogadta el az ajánlatot.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.