Vesztegetéssel vádolják az Országos Roma Önkormányzat elnökét

2019 augusztus 15., csütörtök 3:49
170
Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke (középen) a szervezet közgyűlésén Budapesten, az ORÖ Dohány utcai székházban 2016. december 21-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

3,5 millió forinttal próbált lefizetni egy vállalkozót Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke egy titokban rögzített hangfelvétel alapján. A felvételen az hallatszik, Balogh fiktív kampányrendezvényeket próbál lepapírozni, a két rendezvény kiszámlázása fejében ajánlotta fel 3,5 millió forint utalását az amúgy közpénzből gazdálkodó önkormányzat elnöke.

Az esetről beszámoló 24.hu szerint a felvételen Balogh aprolékosan magyarázta el a részleteket és nyomatékosította, hogy a vállakozónak csupán annyit kell írnia az ügyletről az ORÖ gazdasági igazgatójának, hogy "elnök úrral egyeztettve". Közben pedig nyugtatta a vállalkozót, hogy ez bevett dolog, és még megígérte neki, hogy az ibrányi romanapokon számla nélkül, zsebbe ad majd neki egy kis pénzt. "Ha ötszázat kapol kereken? Hármat visszahozol nekem [...] Gondold át, figyelj ide, lásd, hogy nem szarrágó vagyok, akkor kapol hatszázat, tisztán" - mondja a felvételen Balogh a vállalkozónak.

A Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint az ügyben júliusban emelt vádat a megyei főügyészség. A vád szerint Balogh a 2018-as országgyűlési választás előtt a költségvetésből kapott kampánycélú támogatás terhére rendelte meg a fiktív kampányrendezvényeket, melyek teljesítését fiktív számlákkal akarta igazolni. A vád szerint a vállalkozó nem fogadta el az ajánlatot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt