Trump tanácsadóinak egy része is csak hülyülésnek vette, hogy meg akarja venni Grönlandot

külföld
2019 augusztus 16., 05:20

Wall Street Journal szerint Donald Trump többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az elnök többször is, hol komolyabban, hol pedig csak hülyülve szóba hozta a Dániához tartozó, autonómiát élvező sziget esetleges megvásárlását.

Vacsorák és beszélgetések alkalmával Trump állítólag azt kérdezte tanácsadóitól, vajon az Egyesült Államok megvásárolhatja-e Grönlandot, majd a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek a lehetőségét. 

Nuuk, Grönland fővárosa. Hamarosan akár Izlandról is érkezhetnek ide áruk, és a kormány a repteret is fejlesztené.
photo_camera Nuuk, Grönland fővárosa. Hamarosan akár Izlandról is érkezhetnek ide áruk, és a kormány a repteret is fejlesztené. Fotó: BIBIKOW Walter / Hemis.fr/hemis.fr

A lap szerint Trump néhány tanácsadójának tetszett az ötlet, de más tanácsadók inkább csak viccként kezelték. Nem fehér házi források - a The Wall Street Journal szerint - Grönland esetleges megvásárlását Alaszka megvásárlásához hasonlították. Alaszkát 1867-ben vásárolta meg az Egyesült Államok a cári Oroszországtól. 

Az 56 ezer lakosú, stratégiai fekvésű Grönland, amely egykor egy kontinenst alkotott Észak-Amerikával, a Föld legnagyobb szigete és a Dán Királysághoz tartozó autonóm terület. Egy 2009-ben rendezett népszavazás után a grönlandiak megkapták a rendelkezési jogot a természeti kincseik felett és a nyelvüket - az inuitot - is hivatalos nyelvként ismerik el. 

A Wall Street Journal állításait sem az amerikai külügyminisztérium, sem a Dán Királyság amerikai nagykövetsége, sem pedig Grönland washingtoni képviseleti irodája nem akarta kommentálni. A lap megjegyezte, hogy Donald Trump a jövő hónap elején Dániába látogat. 

Elemzők szerint Grönland fontos hely az amerikai nemzetbiztonsági érdekek szempontjából. Az Egyesült Államok és Dánia közötti, évtizedekkel ezelőtt megkötött védelmi szerződés korlátlan jogot ad Washingtonnak a Grönland északnyugati részén lévő Thule légitámaszpont működtetésére. Ez egyébként az Egyesült Államok legészakibb katonai támaszpontja, mintegy 1500 kilométerre fekszik az Északi-sarktól, és része az amerikai ballisztikusrakéta-jelző rendszernek. Ezt a támaszpontot használja az amerikai légierő űrparancsnoksága és az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) is. 

A Wall Street Journal információi szerint a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) 2018-ban sikerrel akadályozta meg, hogy Kína három repülőteret építhessen Grönlandon. Egyébként nem Donald Trump az első amerikai elnök, aki felvetette Grönland esetleges megvásárlását. Harry Truman 1946-ban vetette fel és akkor Washington meg is próbálkozott az ügylettel. 100 millió dollárt ígért érte aranyban. (Buzzfeed/MTI)