A Nike többé nem fizet kevesebb szponzori pénzt azoknak a sportolónőknek, akik gyereket vállalnak

2019 augusztus 17., szombat 14:38
126

A hatszoros olimpiai bajnok amerikai atléta, Allyson Felix jelentette be, hogy a Nike többet nem fogja anyagilag szankcionálni azokat a szponzorált versenyzőnőket, akik a szponzori időszak alatt vállalnak gyereket, írja a BBC.

Allyson Felix (jobbra) Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Ezt Felix a Nike által írt levéllel támasztotta alá, eszerint az amerikai sportszergyártó a jövőben 18 hónapon át nem fogja a támogatási pénzeket a teljesítmény visszaesése miatt csökkenteni, ha a visszaesés terhesség miatt történt.  

Nem véletlen, hogy épp az 33 éves amerikai futónő volt az, akinek megírta ezt a cég: Felix lánya novemberben született meg, és ezután a Nike 70 százalékkal akarta csökkenteni a szponzori támogatását. Felix viszont nem hagyta annyiban: mint akkor megírta a New York Timesban, megkérte a céget, hogy szerződésben garantálják, nem csökkenhett a támogatása csak azért, mert a gyerekszülést követő időszakban visszaesik a teljesítménye. 

Mint mesélte, egy új alapelvet akart lefektetni, és úgy érezte, a cég egyik legtöbbet reklámozott sportolójaként ő volt az, aki küzdhetett ezért a biztosítékért. De a Nike akkor nemet mondott. 

Felix végül 13 hónapnyi kihagyás után tért vissza a versenyzéshez, ugyanakkor a szerződését nem újította meg a sportszergyártóval, és inkább a női ruhákra specializálódott Athletával kötött szerződést. 

Pénteken pedig levelet kapott a Nike vezérigazgató-helyettésétől: John Slusher azt írta, hogy mostantól a cég minden általuk támogatott sportolónőjnek szerződésben garantálja, hogy szülés esetén sem változtatnak a támogatás feltételein 18 hónapon keresztül. Erről hamarosan írásban is értesíteni fogják az összes érintett sportolónőt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt