A Nike többé nem fizet kevesebb szponzori pénzt azoknak a sportolónőknek, akik gyereket vállalnak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A hatszoros olimpiai bajnok amerikai atléta, Allyson Felix jelentette be, hogy a Nike többet nem fogja anyagilag szankcionálni azokat a szponzorált versenyzőnőket, akik a szponzori időszak alatt vállalnak gyereket, írja a BBC.

Allyson Felix (jobbra)Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Ezt Felix a Nike által írt levéllel támasztotta alá, eszerint az amerikai sportszergyártó a jövőben 18 hónapon át nem fogja a támogatási pénzeket a teljesítmény visszaesése miatt csökkenteni, ha a visszaesés terhesség miatt történt.  

Nem véletlen, hogy épp az 33 éves amerikai futónő volt az, akinek megírta ezt a cég: Felix lánya novemberben született meg, és ezután a Nike 70 százalékkal akarta csökkenteni a szponzori támogatását. Felix viszont nem hagyta annyiban: mint akkor megírta a New York Timesban, megkérte a céget, hogy szerződésben garantálják, nem csökkenhett a támogatása csak azért, mert a gyerekszülést követő időszakban visszaesik a teljesítménye. 

Mint mesélte, egy új alapelvet akart lefektetni, és úgy érezte, a cég egyik legtöbbet reklámozott sportolójaként ő volt az, aki küzdhetett ezért a biztosítékért. De a Nike akkor nemet mondott. 

Felix végül 13 hónapnyi kihagyás után tért vissza a versenyzéshez, ugyanakkor a szerződését nem újította meg a sportszergyártóval, és inkább a női ruhákra specializálódott Athletával kötött szerződést. 

Pénteken pedig levelet kapott a Nike vezérigazgató-helyettésétől: John Slusher azt írta, hogy mostantól a cég minden általuk támogatott sportolónőjnek szerződésben garantálja, hogy szülés esetén sem változtatnak a támogatás feltételein 18 hónapon keresztül. Erről hamarosan írásban is értesíteni fogják az összes érintett sportolónőt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.