„Olyan képviselő kell, aki nem kérdez, csak megnyomja a gombot, és kész” - kitálalt a gyulai ex-fideszes képviselő

POLITIKA
2019 augusztus 18., 11:21
comments 329

Csütörtöki hír, hogy Galbács Mihály volt helyi fideszes képviselő kitálalt a gyulai elitről. Mint kiderült, az egykori gazdasági alpolgármester egy üzleti kör és a városvezetés összefonódását akarta leleplezni egy Orbán Viktornak szánt, 20 oldalas dokumentumban, ami végül elterjedt, és az Index is megszerezte. 

Galbáccsal most a Partizán készített egy beszélgetést, és ő elég nyíltan beszélt arról, mikor és miért mentek félre a dolgok a békési városban: 

link Forrás

Galbács Mihály az alig 9 perces videóinterjút azzal kezdi, hogy 1998 óta dolgozott a városházán fideszes képviselőként, „második vonalas, szakmával foglalkozó” politikusként tekintett magára; sokáig vezette a gazdasági bizottságot, és felügyelte a város pénzügyeit. Galbács szerint a városlakók is részt vettek a maguk módján a polgári város költségvetésének megvitatásában, és ez egy nyitott párbeszéd volt a gyulaiak között: „volt kontroll a város részéről is”. 

2010 után viszont, folytatja, tudatosan úgy épült a rendszer, hogy a város nem tud beleszólni, ki mit mennyiért csinál, a testület pedig csak arra hivatott, hogy ha a kivitelező kér valami plusz 100 milliót, egy dolga van, megnyomni a gombot, és kiutalni a 100 milliót. 

„Azt hívják meg a pályázatra, akit megmondanak, és annyiért csinálja meg, amennyiért ő gondolja.”

Galbács szerint aki ellenszegül ennek az akaratnak, az kívül találja magát a párton, és főleg régi fideszesek beleragadtak ebbe a mókuskerékbe. 

„Nem biztos, hogy jó egy képzett képviselő egy testületbe, mert még kérdései lehetnek. Olyan képviselők kellenek, akik nem beszélnek, csak megnyomják a gombot, és kész.”

Galbács viszonylag hosszasan beszél Görgényi Ernő polgármesterről, aki szerinte 2010-ben még egy szerény és tisztességes vezető volt, egy fillért nem engedett elkölteni megmagyarázatlanul, befagyasztotta a képviselői fizetéseket. 

Mostanra viszont, mondja tovább az egykori bizottsági vezető, jól körülhatárolható érdekcsoportok irányítják a pályázatokat, a polgármester pedig alpolgármestereivel (Kónya Istvánnal és Alt Norberttel) közösen összezárnak, és úgy döntenek pénzügyekről, hogy abba senki (még a frakció) se lát bele. Márpedig Galbács szerint nehezen magyarázható, hogy egy vállalkozó 90 százalékát nyeri a közbeszerzéseknek, és nem tisztességesen.

Galbácsi Piskolty Tiborra, a Fúzió Kft. és az Innoconsys Kft. tulajdonosára céloz: Piskolty megerősödése, 2015 óta nagyon durván megszaladt a cégek nyeresége: a korábbi néhány tízmilliós profithoz képest 2016 és 2018 között több mint 1 milliárd forint pluszt termeltek a vállalkozások, és ez a növekedés Galbács szerint együtt mozog a város által a pályázatokba pumpált extra pénzek növekedésével. 

photo_camera Fotó: Részlet a Partizán videójából

„A városban azt mondják, 10 százalék Görgényijé, 20 a többié, de abból is kap Görgényi. (...) Ha egy 100 milliós munkához hozzátesznek még 30 millió, abból egy 10-20 százalékot ki tudnak szakítani.”

Elhangzik, hogy Piskolty gyerekkori barátja, Csizmadia Imre bizottsági tag a közbeszerzési bizottságban, felesége testvére pedig a polgármester felesége. Galbács azt mondja, párton belül akarta megoldani az ügyet, Orbán Viktor titkárságáról Kubatov Gábor pártigazgatóhoz, illetve Kovács József területi országgyűlési képviselőhöz irányították, de panaszaira nem kapott válaszokat. Szerinte egyébként a felsővezetés szemében Görgényiék megbuktak, mert nem tudták úgy intézni a dolgokat, hogy ne derüljenek ki a nyilvánosság számára. 

Csak 2-3 embert kéne kicserélni, és egy 30 ezres város hangulata és morálja megváltozna, mondja Galbács, aki el fog indulni független jelöltként, mivel a pártban nem reagáltak felvetéseire:

„21 év után kimondani, hogy rosszul csináltuk itt a Fideszt helyben, szar érzés, higyje el.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.