Öngyilkos merénylő robbantot Kabulban egy esküvőn, 63-an meghaltak, rengeteg a sérült

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Legalább 63 halottja és több mint 180 sérültje van annak az öngyilkos merényletnek, ami Kabulban történt helyi idő szerint szombat éjszaka, egy jellemzően siíták lakta városrészben. 

Eddig senki nem vállalta a felelősséget a támadásért; a tálibok tagadják, hogy közük lenne a merénylethez, és el is ítélték azt. Szunnita militánsok rendszeresen hajtanak végre támadásokat a siíta kisebbséggel szemben Afganisztánban és Pakisztánban. Az áldozatok és sérültek számát az afgán belügyminisztérium is megerősítette. 

Az esküvőn sok száz ember vett részt, egyes források szerint több mint 1200-an voltak. Az afgán esküvőkön jellemzően külön gyülekeznek a férfiak, illetve a nők és gyerekek. A detonáció az első hírek szerint a férfiak részére elkülönített helyiségben történt, de a beszámolók szerint az áldozatok közt így is sok a nő és a gyerek.

Kabulban a legutóbbi bombamerénylet tíz nappal ezelőtt volt: egy rendőrkapitányság épülete előtt robbantottak, 14 ember meghalt, és mintegy 150 ember megsérült. Azt a támadást a tálibok vállalták magukra. 

Update: Az AP hírügynökség vasárnap délután azt írta, hogy az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért. 

(BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.