Öngyilkos merénylő robbantot Kabulban egy esküvőn, 63-an meghaltak, rengeteg a sérült

külföld
2019 augusztus 18., 05:47

Legalább 63 halottja és több mint 180 sérültje van annak az öngyilkos merényletnek, ami Kabulban történt helyi idő szerint szombat éjszaka, egy jellemzően siíták lakta városrészben. 

Eddig senki nem vállalta a felelősséget a támadásért; a tálibok tagadják, hogy közük lenne a merénylethez, és el is ítélték azt. Szunnita militánsok rendszeresen hajtanak végre támadásokat a siíta kisebbséggel szemben Afganisztánban és Pakisztánban. Az áldozatok és sérültek számát az afgán belügyminisztérium is megerősítette. 

Az esküvőn sok száz ember vett részt, egyes források szerint több mint 1200-an voltak. Az afgán esküvőkön jellemzően külön gyülekeznek a férfiak, illetve a nők és gyerekek. A detonáció az első hírek szerint a férfiak részére elkülönített helyiségben történt, de a beszámolók szerint az áldozatok közt így is sok a nő és a gyerek.

Kabulban a legutóbbi bombamerénylet tíz nappal ezelőtt volt: egy rendőrkapitányság épülete előtt robbantottak, 14 ember meghalt, és mintegy 150 ember megsérült. Azt a támadást a tálibok vállalták magukra. 

Update: Az AP hírügynökség vasárnap délután azt írta, hogy az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért. 

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.