Öngyilkos merénylő robbantot Kabulban egy esküvőn, 63-an meghaltak, rengeteg a sérült

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Legalább 63 halottja és több mint 180 sérültje van annak az öngyilkos merényletnek, ami Kabulban történt helyi idő szerint szombat éjszaka, egy jellemzően siíták lakta városrészben. 

Eddig senki nem vállalta a felelősséget a támadásért; a tálibok tagadják, hogy közük lenne a merénylethez, és el is ítélték azt. Szunnita militánsok rendszeresen hajtanak végre támadásokat a siíta kisebbséggel szemben Afganisztánban és Pakisztánban. Az áldozatok és sérültek számát az afgán belügyminisztérium is megerősítette. 

Az esküvőn sok száz ember vett részt, egyes források szerint több mint 1200-an voltak. Az afgán esküvőkön jellemzően külön gyülekeznek a férfiak, illetve a nők és gyerekek. A detonáció az első hírek szerint a férfiak részére elkülönített helyiségben történt, de a beszámolók szerint az áldozatok közt így is sok a nő és a gyerek.

Kabulban a legutóbbi bombamerénylet tíz nappal ezelőtt volt: egy rendőrkapitányság épülete előtt robbantottak, 14 ember meghalt, és mintegy 150 ember megsérült. Azt a támadást a tálibok vállalták magukra. 

Update: Az AP hírügynökség vasárnap délután azt írta, hogy az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért. 

(BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.