Spanyolország fogadja a két hete Lampedusánál veszteglő Open Arms mentőhajót

A spanyol kormány úgy döntött, hogy humanitárius katasztrófa fenyegetése miatt fogadja a Proactva Open Arms mentőhajó utasait, akik már két hete vesztegelnek a lampedusai kikötőnél. 

Olaszország nem volt hajlandó fogadni a fedélzeten több mint 120 menekülttel és bevándorlóval a pártokhoz érkezett hajót. 

Menekülők a Proactiva csoport Open Arms nevű hajójánFotó: LLUIS GENE/AFP

Azt már korábban jelezte hat uniós tagállam - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország -, hogy készek segédkezni a menekültek szétosztásában és befogadásában. Az Európai Bizottság kérte szolidaritásukat, és tett javaslatot egy hasonló esetekben alkalmazandó szétosztási mechanizmus felállítására. 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombaton annyit engedélyezett csak, hogy a hajón kísérő nélkül utazó, mintegy 27 fiatalkorú partra szállhasson.  

Pedro Sanchez miniszterelnök az algecirasi kikötőnek adta meg az engedélyt, hogy fogadják a hajót, különös tekintettel a helyzet sürgősségére. Egyben „felfoghatatlannak” nevezte az olasz hatóságok döntését. A fedélzeten állítólag az emberek már a végkimerülés határán vannak. 

Két napja az Európai Parlament (egyébként olasz) elnöke is arra szólította fel a hatóságokat, hogy fogadják a hajót a kritikus helyzetre való tekintettel. (RTE)