Spanyolország fogadja a két hete Lampedusánál veszteglő Open Arms mentőhajót

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

A spanyol kormány úgy döntött, hogy humanitárius katasztrófa fenyegetése miatt fogadja a Proactva Open Arms mentőhajó utasait, akik már két hete vesztegelnek a lampedusai kikötőnél. 

Olaszország nem volt hajlandó fogadni a fedélzeten több mint 120 menekülttel és bevándorlóval a pártokhoz érkezett hajót. 

Menekülők a Proactiva csoport Open Arms nevű hajójánFotó: LLUIS GENE/AFP

Azt már korábban jelezte hat uniós tagállam - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország -, hogy készek segédkezni a menekültek szétosztásában és befogadásában. Az Európai Bizottság kérte szolidaritásukat, és tett javaslatot egy hasonló esetekben alkalmazandó szétosztási mechanizmus felállítására. 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombaton annyit engedélyezett csak, hogy a hajón kísérő nélkül utazó, mintegy 27 fiatalkorú partra szállhasson.  

Pedro Sanchez miniszterelnök az algecirasi kikötőnek adta meg az engedélyt, hogy fogadják a hajót, különös tekintettel a helyzet sürgősségére. Egyben „felfoghatatlannak” nevezte az olasz hatóságok döntését. A fedélzeten állítólag az emberek már a végkimerülés határán vannak. 

Két napja az Európai Parlament (egyébként olasz) elnöke is arra szólította fel a hatóságokat, hogy fogadják a hajót a kritikus helyzetre való tekintettel. (RTE)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.