Emberek, megszületett a kétszázadik kakapó!

Mérföldkőhöz érkezett az Új-Zélandon őshonos, a világ egyszerre legnagyobb, legkövérebb, legröpképtelenebb, és legvidámabban ugrabugráló papagájfajának megmentéséért folytatott küzdelem: hetven éve először újra elérte a kétszázat az egyedszámuk! A nagyszerű hírt a kakapóújraszaporítási programot irányító Andrew Digby jelentette be.

A kakapók egyedszáma a 90-es években 50-re csökkent. A populáció a tudományos szaporítóprogram erőfeszítései révén indult növekedésnek. Több mint száz fős, tudósokból, erdészekből és önkéntesekből álló csoport dolgozik a ritka madárfaj létszámának növelésén.

Az idei költési időszakban még 150 kakapót tartottak számon az új-zélandi Déli-szigethez tartozó két elhagyatott szigeten. Az idei szaporulat azonban nagyon bíztató volt, és a szakemberek hétfői tájékoztatása szerint a kikelt fiókákkal együtt már kétszázra nőtt a kakapók száma.

A kakapóról korábban úgy tudták, hogy kipusztították a vadászok és a behurcolt emlős ragadozók, amelyekkel szemben teljesen védtelen volt, de 1976-ban véletlenül találtak néhány egyedet. Az új-zélandi természetvédelmi hatóság azóta hatalmas energiát fektet a tenyészprogramba. Minden kakapócsibét biztonságos körülmények között nevelnek, majd később jeladóval ellátva szabadon engedik a vadonban. Minden kakapófészket ellátnak szenzorokkal és kamerákkal, közeli etetőállomásokkal pedig az étrendjüket is szabályozzák. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.