Negyven kiló homokkal csíptek el Szardínián egy francia párt

2019 augusztus 19., hétfő 11:10
177
Homokot elvinni tilos - hirdeti egy tábla Is Arutas strandján Fotó: Annette Reuther/dpa Picture-Alliance/AFP

Nem tudták, hogy bűncselekményt követnek el, védekezik az a francia pár, aki 40 kiló homokkal bukott le Szardíniában. Az olasz sziget népszerű strandjainak védelmére alkotott jogszabály alapján tilos homokot elvinni onnan, pláne ekkora mennyiségben.

A francia pár amúgy azt állította, hogy a negyven kiló, vagyis jó bőröndnyi homokot "szuvenírnek" szánták.

Most egytől hat évig terjedő börtönre ítélhetik őket lopás miatt, amit csak súlyosbít, hogy a helyi törvények "közszolgáltatásként" tartják számon a fehér homokot.

A pár 14 PET-palackban próbálta kicsempészni a Chia strandjáról begyűjtött homokot. A Toulonba tartó kompnál kapták el őket.

A homoklopás amúgy komoly probléma, a helyi hatóságok szerint évente több tonnányit hordhatnak el a turisták a sziget legendás homokjából. "A homokos strandok Szardínia legfőbb attrakciói. Ezeket két dolog fenyegeti: a természetes erózió, illetve a homoklopás" - mondta Pierluigi Cocco helyi környezettudós. Szerinte az ugyan ritka, hogy egy pár próbáljon 40 kiló homokot elcipelni, de csak ha a szigetre évente érkező egymillió turista öt százaléka fele ennyit visz el, az már ezer tonna homok. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt