Negyven kiló homokkal csíptek el Szardínián egy francia párt

külföld
2019 augusztus 19., 11:10
comments 171
Homokot elvinni tilos - hirdeti egy tábla Is Arutas strandján
photo_camera Homokot elvinni tilos - hirdeti egy tábla Is Arutas strandján Fotó: Annette Reuther/dpa Picture-Alliance/AFP

Nem tudták, hogy bűncselekményt követnek el, védekezik az a francia pár, aki 40 kiló homokkal bukott le Szardíniában. Az olasz sziget népszerű strandjainak védelmére alkotott jogszabály alapján tilos homokot elvinni onnan, pláne ekkora mennyiségben.

A francia pár amúgy azt állította, hogy a negyven kiló, vagyis jó bőröndnyi homokot "szuvenírnek" szánták.

Most egytől hat évig terjedő börtönre ítélhetik őket lopás miatt, amit csak súlyosbít, hogy a helyi törvények "közszolgáltatásként" tartják számon a fehér homokot.

A pár 14 PET-palackban próbálta kicsempészni a Chia strandjáról begyűjtött homokot. A Toulonba tartó kompnál kapták el őket.

A homoklopás amúgy komoly probléma, a helyi hatóságok szerint évente több tonnányit hordhatnak el a turisták a sziget legendás homokjából. "A homokos strandok Szardínia legfőbb attrakciói. Ezeket két dolog fenyegeti: a természetes erózió, illetve a homoklopás" - mondta Pierluigi Cocco helyi környezettudós. Szerinte az ugyan ritka, hogy egy pár próbáljon 40 kiló homokot elcipelni, de csak ha a szigetre évente érkező egymillió turista öt százaléka fele ennyit visz el, az már ezer tonna homok. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.