A német hadsereg bevetését tervezik az erdőket letaroló kártevők ellen

természetvédelem
2019 augusztus 20., 16:52

A német védelmi minisztérium a hadsereg bevetését fontolgatják a fenyőerdőket letaroló szúbogarak ellen. Az egyre szárazabb nyarak miatt ugyanis a lucfenyők nem tudnak annyi gyantát termelni, ami elég lenne a kártevők elleni védekezéshez, ezért minden eddiginél nagyobb területeken kell kivágni az elszáradó fákat.

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter most azt javasolta a az erdőpusztulással tartományoknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Bundeswehr területi egységeivel, és egyeztessenek arról, hogy milyen technikai segítségre lenne szükségük. A katonák a beteg fák megjelölésében vagy a kivágott faanyag gyors elszállításában tudnak segíteni. 

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

A tavalyi viharkárok és a szárazság után összesen 114 ezer hektáron kell újratelepíteni az erdőket, ami akkora területet jelent, mint Hamburg és Bréma területe együttvéve. A becslések szerint 2018-ban és 2019-ben 70 millió köbméter elpusztult fát kellett eltávolítani az erdőkből.   

A német erdőtulajdonosok a viharok, a kártevők és a szárazság miatt az évszázad legnagyobb természeti katasztrófájáról beszélnek, aminek több milliárd eurós költségei lehetnek. A károk a lucfenyő mellett az erdeifenyőket, a bükköket és az égereket is érinti. Ezek közül a bükköket különösen súlyosan érinti a klímaváltozás.