Amint felrobbant az oroszok atomhajtású rakétája, elhallgatott két közeli mérőállomásuk

külföld
2019 augusztus 20., 5:41
comments 282

Két nappal az augusztus 8-i oroszországi nukleáris baleset után lekapcsolták az esethez legközelebbi két sugárzásmérő állomást, írja a Wall Street Journal a CTBT nevű, a kísérleti atomrobbantásokat tiltó 1996-os nemzetközi egyezmény betartását ellenőrző nemzetközi csoport, a CTBTO vezetője, Lassina Zerbóra hivatkozva. Zerbo állítása szerint a két mérőállomás, a Dubna és a Kirov kezelői a szervezet megkeresésére azt állították, hogy "kommunikációs és hálózati problémáik vannak". Zerbo szerint arról nincs további információjuk, hogy ezeket a vélt problémákat mikorra háríthatják el.

Oroszország északi-tengeri partvidékén, a Dvinszki-öbölben bekövetkezett rejtélyes balesetben az amerikai hírszerzés adatai szerint a Burevjesztnyik nevű új orosz cirkálórakétát tesztelhették. Ez elvileg nukleáris hajtású, Vlagyimir Putyin 2018-as évértékelőjében - melyben úgy beszélt a fegyverről, mintha az már működőképes volna - "végtelen hatótávolságúnak" nevezte.

Az amerikai tudóstársadalom már akkor kételyeit fogalmazta meg a nukleáris hajtású rakéta működőképességével kapcsolatban. Nem a levegőbe beszéltek, természetesen az Egyesült Államok is vizsgálta már korábban a nukleáris hajtás lehetőségét, de végül elvetette azt. Augusztus 8-án valószínűleg ezt a hajtást tesztelhették, eközben robbanhatott fel a rakéta. A nukleáris hajtású rakétáknál az első nehézség, hogy a maghasadáshoz kellő hőmérsékletet kell generálni. A feltételezések szerint ennek során következhetett be a baleset, amely után a mérőállomások, már amíg működtek, megugrott sugárzásszintet jeleztek.

Majd elhallgattak. Pedig ezek a mérőállomások szerves részeit képzik a CTBT-nek, ezekkel tudják ellenőrizni, hogy a világ országai betartják-e a tilalmat. Ezek az ellenőrző állomások mindenfélét mérnek. Vannak, amik a szeizmikus mozgásokból következtetnek atomkísérletekre, mások hanghullámokat figyelnek. A most elhallgatott két orosz mérőállomás a légkörben levő sugárzó részecskéket méri, illetve mérné. A szakértők szerint az, hogy ezek a mérőállomások elhallgattak, valójában arra utalhat, hogy az oroszok igyekeznek elhallgatni egy tiltott fegyverkísérletet.

"Nagyon különös egybeesés, hogy ezek az állomások pont az augusztus 8-i incidens után hibásodtak meg" - nyilatkozta a Wall Street Journalnak Daryl Kimball, a Fegyverkezésellenőrzési Szövetség civil szervezet vezetője. "Valószínűleg azért, hogy elfedhessék a nukleáris hajtóművükre utaló adatokat" - mondta.

Zerbo a CTBT betartását felügyelő szervezet vezetőjeként, aki azon is dolgozik, hogy minél több ország ratifikálja az egyezményt, diplomatikusabb volt. Szerinte más mérőállomásokkal is előfordult már meghibásodás, így "mielőtt bármit tudnánk ennek a kimaradásnak a valós okáról, nem tudjuk más esetekhez kapcsolni".

Amúgy ha az oroszok célja a kísérlet eltitkolása volt, az akkor is kudarcot vallott volna, ha amúgy a robbanás maga nem buktatta volna le a történteket. A CTBTO rendszerébe bekötött más mérőállomások a szeizmikus adatok és infrahangos mérőeszközök adatai alapján szintén jelezték az augusztus 8-i robbanást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt