Amint felrobbant az oroszok atomhajtású rakétája, elhallgatott két közeli mérőállomásuk

külföld
2019 augusztus 20., 05:41
comments 281

Két nappal az augusztus 8-i oroszországi nukleáris baleset után lekapcsolták az esethez legközelebbi két sugárzásmérő állomást, írja a Wall Street Journal a CTBT nevű, a kísérleti atomrobbantásokat tiltó 1996-os nemzetközi egyezmény betartását ellenőrző nemzetközi csoport, a CTBTO vezetője, Lassina Zerbóra hivatkozva. Zerbo állítása szerint a két mérőállomás, a Dubna és a Kirov kezelői a szervezet megkeresésére azt állították, hogy "kommunikációs és hálózati problémáik vannak". Zerbo szerint arról nincs további információjuk, hogy ezeket a vélt problémákat mikorra háríthatják el.

Oroszország északi-tengeri partvidékén, a Dvinszki-öbölben bekövetkezett rejtélyes balesetben az amerikai hírszerzés adatai szerint a Burevjesztnyik nevű új orosz cirkálórakétát tesztelhették. Ez elvileg nukleáris hajtású, Vlagyimir Putyin 2018-as évértékelőjében - melyben úgy beszélt a fegyverről, mintha az már működőképes volna - "végtelen hatótávolságúnak" nevezte.

Az amerikai tudóstársadalom már akkor kételyeit fogalmazta meg a nukleáris hajtású rakéta működőképességével kapcsolatban. Nem a levegőbe beszéltek, természetesen az Egyesült Államok is vizsgálta már korábban a nukleáris hajtás lehetőségét, de végül elvetette azt. Augusztus 8-án valószínűleg ezt a hajtást tesztelhették, eközben robbanhatott fel a rakéta. A nukleáris hajtású rakétáknál az első nehézség, hogy a maghasadáshoz kellő hőmérsékletet kell generálni. A feltételezések szerint ennek során következhetett be a baleset, amely után a mérőállomások, már amíg működtek, megugrott sugárzásszintet jeleztek.

Majd elhallgattak. Pedig ezek a mérőállomások szerves részeit képzik a CTBT-nek, ezekkel tudják ellenőrizni, hogy a világ országai betartják-e a tilalmat. Ezek az ellenőrző állomások mindenfélét mérnek. Vannak, amik a szeizmikus mozgásokból következtetnek atomkísérletekre, mások hanghullámokat figyelnek. A most elhallgatott két orosz mérőállomás a légkörben levő sugárzó részecskéket méri, illetve mérné. A szakértők szerint az, hogy ezek a mérőállomások elhallgattak, valójában arra utalhat, hogy az oroszok igyekeznek elhallgatni egy tiltott fegyverkísérletet.

"Nagyon különös egybeesés, hogy ezek az állomások pont az augusztus 8-i incidens után hibásodtak meg" - nyilatkozta a Wall Street Journalnak Daryl Kimball, a Fegyverkezésellenőrzési Szövetség civil szervezet vezetője. "Valószínűleg azért, hogy elfedhessék a nukleáris hajtóművükre utaló adatokat" - mondta.

Zerbo a CTBT betartását felügyelő szervezet vezetőjeként, aki azon is dolgozik, hogy minél több ország ratifikálja az egyezményt, diplomatikusabb volt. Szerinte más mérőállomásokkal is előfordult már meghibásodás, így "mielőtt bármit tudnánk ennek a kimaradásnak a valós okáról, nem tudjuk más esetekhez kapcsolni".

Amúgy ha az oroszok célja a kísérlet eltitkolása volt, az akkor is kudarcot vallott volna, ha amúgy a robbanás maga nem buktatta volna le a történteket. A CTBTO rendszerébe bekötött más mérőállomások a szeizmikus adatok és infrahangos mérőeszközök adatai alapján szintén jelezték az augusztus 8-i robbanást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.