Az Európai Bizottság nem sok használhatót talált Boris Johnson Brexitről szóló levelében

külföld
2019 augusztus 20., 13:04

Az Európai Bizottság végigolvasta Boris Johnson brit miniszterelnök hétfői levelét, de arra jutottak, hogy az nem vázol fel megvalósítható alternatívákat az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének feltételeire vonatkozóan.

A levelében Boris Johnson azt javasolta, a tartalékmegoldás helyett a felek kötelezzék magukat, hogy alternatív megoldást találnak a Brexit október 31-ei határideje után tervbe vett átmeneti időszak végéig. A tartalékmegoldás alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a backstop alkalmazását.

photo_camera Boris Johnson Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Keddi sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud szóvivő félrevezetőnek és pontatlannak minősítette a szóban forgó levelet, amelyben Johnson az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó, szerinte antidemokratikus tartalékmegoldás (backstop) törlését kérte.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a brit belpolitikai bénultság fő okának számító mechanizmus biztosíték a kemény határok újbóli bevezetése ellen, hacsak és amíg nem születik jobb megoldás. „Valójában a határellenőrzés visszaállítását támogatják, akik ellenzik ezt a pótmegoldást, de nem kínálnak reális alternatívákat” - írta Tusk a Twitteren.

Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője hétfőn figyelmeztette brit kollégáját, hogy a bennmaradó tagállamok nem fogják újratárgyalni a már elfogadott, de a londoni parlament által háromszor leszavazott kiválási szerződést.

A brit miniszterelnök a napokban Berlinbe és Párizsba utazik, hogy Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel tárgyaljon.

Egyelőre még mindig nem világos, hogy milyen feltételekkel és mikor várható a britek kilépése, ha egyáltalán sor kerül erre. Sokan arra számítanak, hogy néhány hónapon belül előrehozott választásokat tartanak a szigetországban.(Guardian/MTI)