Az amerikai kormányzat engedélyezni fogja, hogy a bevándorlógyerekeket korlátlan ideig tartsák fogva

külföld
2019 augusztus 21., 16:51
comments 251

Az amerikai kormányzat engedélyezni fogja az illegálisan az USA-ba érkezett bevándorlógyerekek korlátlan ideig tartó fogva tartását – jelentette be a belbiztonsági minisztérium Washingtonban.

A minisztérium közölte, hogy hatályon kívül helyezi azt az 1997-ben született bírósági döntést, ami előírta a szövetségi hatóságoknak, hogy 20 napnál tovább nem tarthatnak őrizetben kiskorúakat az illegális bevándorlóknak fenntartott befogadó központokban, még a szüleikkel együtt sem. Az eddig érvényben lévő bírói határozat értelmében 20 nap után az amerikai államnak kellett gondoskodnia a gyerekekről, a megfelelő intézményekben.

Az új szabályozás – amit még a héten közzétesznek a szövetségi közlönyben és várhatóan 60 napon belül lép életbe – minden időbeli korlátozást eltöröl, így mind a gyerekek, mind a szüleik akár korlátlan ideig őrizetben maradhatnak a befogadóközpontokban.

„Ez a szabályozás lehetővé teszi, hogy a szövetségi kormány szigorúan betartassa a kongresszus által elfogadott bevándorlási törvényeket” – áll Kevin McAleenan, ügyvezető belbiztonsági miniszter közleményében.

A Trump-kormányzat döntése a bevándorlási törvényt szigorító lépések sorába illik, úgy, hogy közben nincs szükség a kongresszus egyetértésére. Civil szervezetek várhatóan bíróságon támadják meg a döntést. Az új rendelkezést egyébként hatálya lépése előtt egy szövetségi bírónak kell jóváhagynia. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.