Trump hivatalosan lemondta a dániai útját, mert a miniszterelnök nem akarja eladni neki Grönlandot

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Lemondta két héten belül tervezett hivatalos dániai látogatását és Mette Fredriksen miniszterelnökkel leszervezett találkozóját Donald Trump amerikai elnök. Miután Trump kedden vicces - mármint tényleg vicces - twitben ígérte meg, hogy nem fog aranyozott, róla elnevezett Trump-felhőkarcolót építeni a szigeten, sokan gondolták, hogy mégis tréfa volt az elnök napokban felhozott ötlete arról, hogy az Egyesült Államok megvásárolná Dániától a világ legnagyobb, korlátozott autonómiával rendelkező szigetét.

Most lett egyértelmű a dolog komolysága, a Fehér Ház ugyanis egyszerűen lemondta Trump minden részletében leszervezett dániai látogatását, arra hivatkozva, hogy Fredriksen miniszterelnök “abszurdnak” nevezte az amerikai elnök felvetését. 

Maguk a grönlandiak “őrült” és “lekezelő” ötletnek tartották a Trump fejében forgatott bizniszt. A vasárnap a szigetre látogató dán miniszterelnök  azt nyilatkozta, hogy “Grönland nem dán. Grönland grönlandi. Még mindig reménykedem abban, hogy nem gondolta komolyan.”

Pedig Trumpot ismerve a szíve mélyén azért pontosan tudhatta, hogy dehogynem.