A brit miniszterelnök barátnője nem kapott amerikai vízumot

Carrie Symonds, Boris Johnson brit miniszterelnök barátnője egy környezetvédelmi konferencia felszólalójaként 2019. augusztus 16-án.Fotó: JOE GIDDENS/AFP

A New York Post értesülései szerint az illetékes amerikai hatóságok megtagadták a beutazási vízumot Boris Johnson brit miniszterelnök barátnőjétől, Carrie Symondstól. Minden bizonnyal azért, mert Symonds a nőcsonkítások ellen fellépő aktivistaként tavaly Szomáliföldön járt, ahol tárgyalt a Szomáliából 1991-ben egyoldalúan kiszakadt, más országok által el nem ismert állam elnökével, Muse Bihi Abdival is.

Ezzel az a probléma, hogy az USA nem ismeri el Szomáliföld függetlenségét, a területet pedig terroristafészeknek tartja.

Nem világos, hogy Symonds az elektronikusan benyújtott utazási engedély formulájával, vagyis az úgynevezett ESTA-vízummal akart-e beutazni, amely formális vízum nélküli, 90 napos amerikai tartózkodást tesz lehetővé abban az esetben, ha a kérelmező amerikai megítélés szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Ezen ugyanis nyilatkozni kell arról, hogy a beutazó járt-e 2011 óta például Szomáliában.

Carrie Symonds amúgy nem Johnsonnal akart beutazni az USA-ba, utazását akkorra tervezte, amikor a párja Franciaországban, a G7 csúcstalálkozóján vesz részt. A dolgát nehezíti, hogy mivel nem felesége Johnsonnak - akinek folyamatban van a válópere -, hivatalosan nem kérheti a brit kormány közbenjárását. Kapcsolatukat amúgy Nagy-Britanniában elismerik, a királynő is együtt fogadta őket Johnson kinevezésekor.