A TEK elismerte, hogy ők nem engedték be Burgenland kormányzóját Merkelhez és Orbánhoz Sopronban

POLITIKA
2019 augusztus 22., 08:48
comments 323

Csípős hangvételben, a vasfüggöny idején szolgáló kommunista magyar határőrök arroganciáját felidézve számolt be arról az osztrák sajtó, hogy hiába volt érvényes meghívójuk, Burgenland kormányzója és Eisenstandt-Kismarton polgármestere nem tudtak részt venni Merkel német kancellár és Orbán miniszterelnök közös hétfői soproni megemlékezésén, amit a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulója miatt tartottak. Az őrt álló rendőrök ugyanis egyszerűen nem engedték be őket a soproni evangélikus templomba, ahol az eseményt tartották. 

A 444 érdeklődésére kiderült, hogy valóban rendőrök voltak azok, akik elhajtották a meghívott vendégeket, a helyszínt pedig a Terrorelhárítási Központ biztosította.

A TEK válaszaiból pedig az is kirajzolódik, hogy mi történhetett.

A terrorelhárítók kérdésünkre először is megerősítették, hogy

"Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi főnöke és Thomas Steiner, Eisenstadt polgármestere a rendezvény meghívottjai között szerepeltek. Számukra előzetesen megküldésre kerültek a programmal kapcsolatos technikai információk, tájékoztatások, így az érkezési idő, a beléptetés pontos helye, illetve az útvonal zárásokra való figyelemfelhívás."

A kalamajkát, mint kiderült, alapvetően az okozta, hogy a két osztrák meghívott késett, és nem onnan akartak bejutni a templomba, amerről a TEK szerette volna:

"(...) a két vendég a zárást követően fél órával és nem a kijelölt helyen próbálták megközelíteni a rendezvényt."

A terrorelhárítók szerint

"Az (...) útvonal biztosító rendőrök szabályszerűen jártak el, feladatuk az volt, hogy a zárást követően a konvoj biztosítása érdekében a lezárt területre a belépést megakadályozzák."

A TEK válaszaiból az is kiderül viszont, hogy a rendőrök mégis hibázhattak. Megírták ugyanis, hogy - ahogyan azt józanul el is képzelné az ember - az ilyen esetek egyrészt gyakoriak, másrészt elég könnyen megoldhatóak, hiszen a cél nyilván az, hogy a fontos meghívottak végül bejussanak, nem pedig az, hogy csuklóztassák és megfegyelmezzék őket:

"A TEK biztosításai során kiemelt figyelmet fordít a meghívott vendégek bejutására és a rendezvényeken való részvételük biztosítására, ezért számos esetben segítette elő a meghívotti kör belépését hasonló szituációkban."

Csakhogy ezúttal probléma akadt, a jelek szerint a belső kommunikációval:

"Jelen esetben a vendégek késői belépési szándéka nem jutott el a vezetési pontra, problémájukról az érkezés idejében sem a Terrorelhárítási Központnál, sem a biztosításban részt vevő rendőri egységeknél nem keletkezett információ."

Arra, hogy a meghívottak elhajtása a TEK szerint sem volt jó megoldás, a válasz zárlatából is világosan kiderül:

"A TEK mindent megtesz az esetleges félreértés, vagy kommunikációs zavar megnyugtató tisztázása érdekében."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.