Az iraki síita milíciák szerint az USA és Izrael bombázhatta fegyverraktáraikat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Egyesült Államokat és Izraelt vádolja fegyverraktárai megsemmisüléséért a nagyon befolyásos iraki félkatonai alakulat, az Irán közvetlen támogatását élvező síita Népi Mozgósítás. Az iraki kormánytól független fegyveres csoport fontos szerepet játszott az ISIS előretörésének megakadályozásában 2014-ben, és komoly hatalmi tényezőnek számít az országban.

Az elmúlt hetekben viszont több fegyverraktáruk is felrobbant. Az iraki kormány vizsgálatai szerint a raktárakat légi támadás érte. Ezt egy műholdas felderítéssel foglalkozó izraeli cég, az ImageSat is megerősítette, elemzésük szerint "valószínű, hogy a robbanást légi csapás okozta".

A Népi Mozgósítás vádjai szerint az Irakban szolgáló amerikai alakulatok csempésztek be izraeli drónokat, amik aztán végrehajtották a támadást. Az USA tagadja ezt, állításuk szerint kis létszámú alakulataik az iraki kormány felkérésére, azzal szorosan együttműködve kizárólag az ISIS elleni műveletekben vesznek részt. Ugyanakkor az is tény, hogy az USA a Népi Mozgalmat hibáztatta az iraki diplomáciai képviseletei elleni támadásokkal.

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu viszont mintha direkt rá is játszott volna a dologra. "Irán sehol sem élvez védelmet. Lépni fogunk - és jelenleg is fellépünk - ellenük mindenhol, ahol szükséges" - mondta. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.