Hammerstein Judit lett az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója

Hammerstein Judit, itt még a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkáraként 2017. augusztus 21-énFotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A hvg.hu szerint Kásler Miklós döntött, és Hammerstein Juditot nevezte ki az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatójának augusztus 23-i hatállyal.

A hír annyiban érdekes, hogy Hammersteint - aki a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára is volt - bő egy évvel ezelőtt mozdították el a Balassi Intézet éléről, mégpedig vélhetően politikai okból.

Akkor Hammersteinnek azután kellett távoznia a külügyi intézet éléről, hogy a Magyar Időkben sérelmezték, hogy az intézet a balliberális kulturális terror miatt kiszorítja a konzervatív köröket rendezvényeiről.

Régi káderről van szó: Hammerstein már az első Orbán-kormány idején (1998-2002) a miniszterelnök, 2002 és 2006 között pedig a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke volt. 

2011 és 2014 között a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkáraként dolgozott, 2014 és 2018 között volt a Balassi Intézet főigazgatója. 

A döntésről csütörtökön Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár tájékoztatta az Országos Széchényi Könyvtár munkatársait. (hvg.hu)