Több túrázó meghalt, és sokan megsérültek villámcsapások miatt a Lengyel-Tátrában

katasztrófa
2019 augusztus 22., 14:40
comments 88
Mentőhelikopterrel mentik a sérülteket a Lengyel-Tátrában
photo_camera Mentőhelikopterrel mentik a sérülteket a Lengyel-Tátrában Fotó: Bartlomiej Jurecki/AP

Legalább tíz, de az is lehet, hogy több mint húsz embert ért villámcsapás a Lengyel-Tátrában - jelentették helyi források és nemzetközi hírügynökségek csütörtök délután, miután nagyon rövid idő alatt óriási vihar tört ki a hegységben. 

Halálos áldozatai is vannak a hirtelen kitört viharnak.  A Reuters a TVN24 forrásai alapján több halottról és legalább tíz sérültről jelentett. A TVP Info szerint négyen veszítették életüket, és huszonketten  sérültek meg.

A mentőakciókat vezető Jan Krzysztof szerint a Nagy-Giewont csúcs körül több helyen is lecsaptak a villámok, és több ember halálát okozták.  

link Forrás

A TV JOJ forrásai szerint a Giewonttól valamivel nyugatra, a szlovák határ közelében 2178 méterig magasodó Baníkovon négy embert találtak el a villámok, közülük ketten súlyosan megsérültek. 

A vihar akkora volt a lengyel Gazeta Krakowska szerint, hogy a környező Kondratowa-völgyben túrázók is fedél alá menekültek.   

link Forrás

Több mentőhelikopter indult útnak Krakkóból, Katowicéből, Kielcéből és Krosnóból is, annak dacára, hogy az időjárás még a kora délutáni órákban is veszélyes volt. 

A sérülteket a legközelebbi zakopanei kórházba szállították. A TVP Info szerint a sérültek közt gyerekek is vannak.

link Forrás

A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra. (novinsky.sk / Reuters / Gazeta Krakowska / MTI )

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.