Egy fillérekbe kerülő pirula drámaian csökkentheti a szívrohamok és sztrókok számát

A koszorúérbetegségek és a sztrók világszerte évente 15 millió halálos áldozatot szednek, ez a két betegség a vezető halálok a világban, írja a BBC. Egy friss tanulmány szerint egy filléres pirula harmadával csökkenthetné a halálesetek számát. Brit és iráni kutatók négy olcsó hatóanyagot - kétféle vérnyomáscsökkentőt, vérhigító hatású aszpirint és koleszterincsökkentő sztatint - kevertek egybe. A koktél állításuk szerint napi szedés esetén harmadával csökkenti ezeknek a betegségeknek a kockázatát.

Mivel fillérekből előállítható piruláról van szó, ajánlásuk szerint azt a harmadik világban bizonyos kor fölött mindenkinek felírhatnák. A világ szegényebb országaiban ugyanis nem adottak a körülmények az ilyen betegségek diagnosztizálására, viszont az alacsony kockázatú és filléres gyógyszer szedésével sok eset megelőzhető volna.

A Lancetben, a világ egyik legnagyobb rangú orvosi szakfolyóiratában ismertetett kutatásban száznál is több iráni falu úgy 6800 lakója vett részt. A kísérletben résztvevők fele életmódtanácsokat, a másik fele az életmódtanácsok mellett pirulát is kapott. Az öt évig tartó kutatás végeztével a számok magukért beszélnek:

az első csoportban 3417 emberből 301 szenvedett súlyos érkatasztrófát;
a pirulát is kapó 3421 fős csoportban viszont csak 202-en.

Ez alapján úgy számolják, hogy ha 35 ember kap ilyen pirulát öt éven át, legalább egyikük megússza a súlyos érrendszeri betegség kialakulását.

"Bizonyítottuk, hogy egy fejlődő, vagy közepes jövedelmű országban - és ilyenből nagyon sok van - érdemes fontolóra venni ezt a stratégiát" - nyilatkozta Tom Marshal, a Birminghami Egyetem kutatója a BBC-nek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.