Egy fillérekbe kerülő pirula drámaian csökkentheti a szívrohamok és sztrókok számát

A koszorúérbetegségek és a sztrók világszerte évente 15 millió halálos áldozatot szednek, ez a két betegség a vezető halálok a világban, írja a BBC. Egy friss tanulmány szerint egy filléres pirula harmadával csökkenthetné a halálesetek számát. Brit és iráni kutatók négy olcsó hatóanyagot - kétféle vérnyomáscsökkentőt, vérhigító hatású aszpirint és koleszterincsökkentő sztatint - kevertek egybe. A koktél állításuk szerint napi szedés esetén harmadával csökkenti ezeknek a betegségeknek a kockázatát.

Mivel fillérekből előállítható piruláról van szó, ajánlásuk szerint azt a harmadik világban bizonyos kor fölött mindenkinek felírhatnák. A világ szegényebb országaiban ugyanis nem adottak a körülmények az ilyen betegségek diagnosztizálására, viszont az alacsony kockázatú és filléres gyógyszer szedésével sok eset megelőzhető volna.

A Lancetben, a világ egyik legnagyobb rangú orvosi szakfolyóiratában ismertetett kutatásban száznál is több iráni falu úgy 6800 lakója vett részt. A kísérletben résztvevők fele életmódtanácsokat, a másik fele az életmódtanácsok mellett pirulát is kapott. Az öt évig tartó kutatás végeztével a számok magukért beszélnek:

az első csoportban 3417 emberből 301 szenvedett súlyos érkatasztrófát;
a pirulát is kapó 3421 fős csoportban viszont csak 202-en.

Ez alapján úgy számolják, hogy ha 35 ember kap ilyen pirulát öt éven át, legalább egyikük megússza a súlyos érrendszeri betegség kialakulását.

"Bizonyítottuk, hogy egy fejlődő, vagy közepes jövedelmű országban - és ilyenből nagyon sok van - érdemes fontolóra venni ezt a stratégiát" - nyilatkozta Tom Marshal, a Birminghami Egyetem kutatója a BBC-nek.