Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben

ÁLLAT
2019 augusztus 23., 11:17
Gímszarvasbika a somogyi erdőben.
photo_camera Gímszarvasbika a somogyi erdőben. Fotó: SEFAG Zrt.

"Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben: a következő hetekben párt kereső gímbikák hangjától zeng majd a rengeteg" - írja szerkesztőségünknek megküldött levelében a somogyi erdőket fenntartó SEFAG Zrt. A jelenséget a turisták csak korlátozottan élvezhetik, a SEFAG ugyanis már augusztus 20-tól részleges látogatási tilalmat rendelt el erdőiben, ez alapján szeptember 30-ig csak délelőtt 9-től délután 3-ig lehet az erdőkben tartózkodni, részben "az intenzív vadásztatás miatt előálló fokozott balesetveszély" miatt, részben "a vad nyugalmának biztosítása" érdekében.

"A jelzett turistaútvonalakon ebben az időszakban is bátran lehet kirándulni" - írták friss közleményükben. Ha pedig valaki konkrétan szarvasbőgésre kíváncsi, egy megyével arrébb, Tolnában, a Gemenci erdőben szervezett túrákon megtehetik.

Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés
photo_camera Fotó: SEFAG Zrt.

A SEFAG tájékoztatása szerint a gímszarvas a hazai erdők királya, az akár három mázsásra is megnovő bikák megjelenése tekintélyt parancsoló. Az amúgy csendes állatok általában kerülik az embert, a párzási időszakban azonban látványosan megváltozik a viselkedésük, kifejezetten hivalkodók lesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.