Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.
Gímszarvasbika a somogyi erdőben.Fotó: SEFAG Zrt.

"Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben: a következő hetekben párt kereső gímbikák hangjától zeng majd a rengeteg" - írja szerkesztőségünknek megküldött levelében a somogyi erdőket fenntartó SEFAG Zrt. A jelenséget a turisták csak korlátozottan élvezhetik, a SEFAG ugyanis már augusztus 20-tól részleges látogatási tilalmat rendelt el erdőiben, ez alapján szeptember 30-ig csak délelőtt 9-től délután 3-ig lehet az erdőkben tartózkodni, részben "az intenzív vadásztatás miatt előálló fokozott balesetveszély" miatt, részben "a vad nyugalmának biztosítása" érdekében.

"A jelzett turistaútvonalakon ebben az időszakban is bátran lehet kirándulni" - írták friss közleményükben. Ha pedig valaki konkrétan szarvasbőgésre kíváncsi, egy megyével arrébb, Tolnában, a Gemenci erdőben szervezett túrákon megtehetik.

Fotó: SEFAG Zrt.

A SEFAG tájékoztatása szerint a gímszarvas a hazai erdők királya, az akár három mázsásra is megnovő bikák megjelenése tekintélyt parancsoló. Az amúgy csendes állatok általában kerülik az embert, a párzási időszakban azonban látványosan megváltozik a viselkedésük, kifejezetten hivalkodók lesznek.