A Momentum hisz abban, hogy a Jobbik megváltozott, ezért támogatják a párt korábbi neonáci botrányhősét Debrecenben

POLITIKA
2019 augusztus 26., 12:54
comments 886

Kevés olyan képviselője volt az újkori magyar parlamentnek, akit minden címkézéstől mentesen, nyugodtan lehetett neonácinak nevezni. Az egyik ilyen volt a jobbikos Kulcsár Gergely, akinek a legemlékezetesebb politikusi teljesítménye az volt, hogy beleköpött a holokauszt Dunába lőtt áldozatainak emlékére a rakparton felállított vascipők egyikébe, majd erről humoros levélben tájékoztatta jobbikos politikustársait, arról írva benne, hogy “egy kis feltöltődésre vágyott”, ezért látogatta meg “a képen látható vidám helyet”

Egy másik, ismertté vált levelében, 2012. április 10-én azt írta a frakciótársainak, a közelgő parlamenti holokauszt-emléknapról értekezve, hogy “Baráth Zsolt képviselőtársunk kiváló felszólalása miatt meg van rá az esély, hogy valamelyik biboldó-bérenc frakció kezdeményezni fogja, hogy felállva emlékezzen a Ház a kamukauszt állítólagos áldozataira. Akkor mit teszünk?”

Kulcsár Gergelyről a napokban derült ki, hogy az ellenzék egy része, egész pontosan a Momentum-LMP-Jobbik trió támogatásával egyéni önkormányzati képviselőjelölt lesz Debrecenben. Vagyis egy olyan városban, ahol a jelek szerint nem jött össze a közel teljes ellenzéki egységfront, hiszen az MSZP-PM-DK-vonulat külön jelöltekkel készül.

Fotó: Kulcsár Gergely / Facebook
photo_camera Fotó: Kulcsár Gergely / Facebook

Az ügyben több kérdéssel is megkerestem a fiatal liberális pártot, illetve az LMP-t.

"Amit Kulcsár az akkori levelében írt, az teljes mértékben vállalhatatlan, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. Mi viszont hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években"

- válaszolta a 444 érdeklődésére Mándi László, a Momentum debreceni szervezetének elnöke. 

A politikus szerint ha az ellenzék országosan is együtt tud dolgozni a korábban szélsőséges Jobbikkal, akkor Kulcsár is megérdemel egy esélyt, de a jövőre nézve zéró toleranciát hirdetnek az esetleges szélsőséges nézeteivel szemben.

Ez azonban csak a lényeg összefoglalása volt, Mándi több vonatkozó kérdésünkre is válaszolt, íme a beszélgetés:

444: Miért vállalja fel a Momentum egy olyan politikus támogatását, aki a hazai mainstream politikai mezőnyből talán a legközelebb áll a "neonáci" kategóriához? Hogyan indokolná meg a párt egy elképzelt potenciális szavazójának, hogy vállalhatónak érzik azt a politikust, aki beleköpött a Dunába lőtt zsidók emlékmű-cipőibe, nyíltan holokuauszttagadó és homofób kijelentéseket tett?

Mándi László:  Kulcsár Gergely a 8 éve elkövetett – a Momentum által is mélyen elítélt – magánlevelezéséért a múltban bocsánatot kért. Úgy fogalmazott, hogy “ízléstelen és szégyenletes, ahogy akkor viselkedtem” . Ez nem oldozza fel sokak szemében a vétség alól, de beismerte, hogy hibázott. Amit Kulcsár az akkori levelében írt, az teljes mértékben vállalhatatlan, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. Mi viszont hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években. Jelentős részben annak hatására, hogy megtapasztalták, milyen egy mindent leuraló szélsőjobboldali hatalom ellenzékének lenni. Felismerték, hogy a Jobbik bűnös volt a társadalmi ellentétek elmélyítésében, a gyűlölet felszínre hozatalában, amit aztán később a Fidesz járatott csúcsra, részben a Jobbik korábbi politizálására építve. És felismerték, hogy nem ez a helyes út: megkezdték átalakulásukat egy konzervatív jobboldali párttá, ebben pedig a Momentum debreceni szervezete is támogatja őket.  

Ha országosan együtt tudunk működni a korábban szélsőséges Jobbikkal (akiknek az egész Jobbikon kívüli ellenzék adott egy esélyt), Kulcsár Gergely is megérdemel egy esélyt.

Jövőbeni kijelentésekkel kapcsolatban pedig zéró toleranciánk van. Ha a legkisebb jelét mutatja a szélsőjobboldali eszméknek, mi azonnal elhatárolódunk tőle és nem tudjuk támogatni. 

444: A Momentumot a politikai közvélemény liberális pártként tartja nyilván. Liberális nézőpontból mi a Kulcsárral kötött szövetség értelme?

Mándi László: A Momentum, és az ellenzék jelentős része is felismerte, hogy az elsődleges cél a 2019-es önkormányzati választáson, valamint a 2022-es országgyűlési választáson az, hogy együttműködve leváltsuk a Fidesz-kormányt. Ebben az együttműködésben pedig a korábbi szélsőséges politikájával szakító, szélsőséges politikusaitól megszabadult Jobbiknak is helye van.

 A Momentum-Jobbik-LMP közös listája reményeink szerint azt üzeni Debrecen polgárainak, hogy elérkezett az idő a tiszta kezek politikájára, egy új, cselekvő politikai generáció megjelenésére Debrecen város önkormányzatában.

 444: A közös lista üzenete - látszólag legalábbis - az, hogy "még Kulcsár Gergely is jobb, mint egy fideszes". Vállalják ezt?

Mándi László: A fenti válasz alapján azt gondoljuk, hogy egy tetteit megbánó jobbikos mindenképp jobb partner, mint a gyűlölet rendszerét állami eszközökkel építő Fidesz politikusai.

444: Debrecenben arról sincs szó, hogy a teljes ellenzéki egység megteremtése végett kellene bevállalni húzós jelölteket, hiszen külön indul a triójuk meg az MSZP-PM-DK. Ilyen helyzetben miért vállalt be ilyent a párt?

Mándi László: A fentiekből látható, hogy a jelölt kiválasztásánál a jelölt helybeli beágyazottsága, ismertsége volt az egyik legfontosabb szempont, ez pedig sokkal inkább érvényesül a Momentum-Jobbik-LMP együttműködés esetében. Hisszük, hogy a helyben élő, vagy helyben dolgozó emberek tudják és ismerik legjobban az ott élők problémáit, amelyek megoldásáért tevékenykedni fognak a következő években. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.