Az optimisták tovább élnek, mint a pesszimisták

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az optimista emberek jóval tovább élnek, mint a pesszimisták – állapították meg amerikai kutatók. Ebben több tényező is szerepet játszik, a tudósok – akik az eredményeiket a Proceedings című tudományos folyóiratban mutatták be – az optimizmus elősegítésére főleg az edzést javasolják.

Lewina Lee, a Bostoni Orvosi Egyetem munkatársa és a kollégái két adatbankot használtak, amikben évek óta tárolják a bizonyos foglalkozások képviselőire vonatkozó kórtörténetek információit, így kb. 70 ezer ápolónő és 1429 veterán egészségi állapotára és életmódjára vonatkozó adatok álltak rendelkezésükre. Kérdőívek és tesztek segítségével azt is megállapították mindenkiről, hogy inkább optimista vagy pesszimista beállítottságú-e. Optimistaként azokat az embereket definiálták, akik hisznek abban, hogy jó dolgok történnek és várakozással tekintenek a jövőbe, mert új célokat valósíthatnak meg.

A tudósok a nőket 4, a férfiakat 5 csoportra osztották pesszimizmusuk vagy optimizmusuk mértéke alapján. Az eredmények szerint a különösen optimista csoportba tartozó nők 15 százalékkal tovább éltek, mint a pesszimista csoport. A tudósok olyan nőket vizsgáltak, akiknek hasonlóak voltak a demográfiai jellemzőik és betegségeik.

Az optimista férfiak átlagosan 11 százalékkal éltek tovább, mint a pesszimisták.

A legoptimistább nők csoportjában 50 százalékkal volt nagyobb annak az esélye, hogy legalább 85 évet éljenek, mint a legpesszimistábbak csoportjában. A férfiak esetében ez a különbség 70 százalékos volt. 

A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a hosszabb várható élettartam hátterében az áll-e, hogy az optimisták alapvetően egészségesebben élnek, például rendszeresen járnak orvoshoz, kevesebbet dohányoznak és kevesebb alkoholt fogyasztanak, illetve többet sportolnak. Megállapították, hogy ezek figyelembe vétele mellett a különbségek csökkennek, de továbbra is az optimisták élveznek előnyt. Hasonló életmód mellett pedig jóval tovább élnek.

„Más tanulmányok azt sugallják, hogy az optimista emberek jobban tudják szabályozni az érzelmeiket és a viselkedésüket. Jobban kiheverik a stresszes szituációkat és a nehézségeket” – mondta Laura Kubzansky, a bostoni intézmény munkatársa. Az optimisták társadalmilag is jobban integrálódnak, ami szintén hatással van a várható élettartamra.

A szakértők szerint az optimizmus részben genetikailag meghatározott, de tanulható is. „Ez a tanulmány nagy jelentőségű a közegészségügy szempontjából, mivel arra utal, hogy az optimizmus olyan pszichológiai tényező, ami meghosszabbíthatja az emberéletet. Érdekes módon az optimizmus mértéke befolyásolható, erre léteznek egyszerű módszerek és terápiák” – fejtette ki Lewina Lee, a tanulmány vezető szerzője. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.