Akár halálbüntetést is kaphat az a kínai-ausztrál író, akit kémkedés gyanújával tartóztattak le Kínában

külföld
2019 augusztus 27., 04:45

Hivatalosan is letartóztatták kémkedés gyanújával a Kínában január óta fogva tartott kínai-ausztrál írót és akadémikust. Marise Payne ausztrál külügyminiszter közleményben tudatta, hogy Jang Heng-csünt mostoha körülmények között tartják fogva Pekingben, és komolyan aggódnak a jólétéért. 

photo_camera Jang Heng-csün Fotó: Zhan min/Imaginechina

Jang Heng-csünt több mint hét hónapig tartották fogva mindenféle magyarázat nélkül, ez idő alatt sem ügyvédei, sem családtagjai nem találkozhattak vele. Jang védője, Rob Stary megdöbbenéssel reagált a vádra, kémkedésért ugyanis akár halálbüntetést is kiszabhatnak Kínában. 

Az ügyvéd szerint még most is homály fedi, hogy a kémkedés vádja pontosan mire vonatkozik. Az AAP ausztrál hírügynökségnek azt mondta: Jang letartóztatása demokráciapárti tevékenységével hozható összefüggésbe.

A kínai külügyminisztérium szóvivője az AAP-nek úgy nyilatkozott, hogy Peking törvényes vizsgálatot folytat, és felszólította Ausztráliát, hogy hagyjon fel az ügyeibe történő beavatkozási kísérletekkel.

Jangot január 19-én fogták el, amikor az Egyesült Államokból - ahol a Columbia Egyetem vendégkutatójaként dolgozott - hazalátogatott Kínába, ahonnan még a kilencvenes években emigrált Ausztráliába. Kína csak hónapokkal később ismerte el, hogy fogva tartják Jangot. Azóta csak hét alkalommal látogathatták meg az ausztrál konzulátus munkatársai.

Jang korábban a kínai külügyminisztériumban dolgozott, majd Kínát hátrahagyva felvette az ausztrál állampolgárságot. Peking azonban nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így elképzelhető, hogy a korábbi diplomatára továbbra is csupán kínai állampolgárként tekintenek.

Bár legutóbbi írásaiban már többnyire kerülte a kínai politikát, Jang a 2000-es évek elején az egyik legbefolyásosabb, a kínai kormányzattal szemben kritikus, demokráciapárti bloggernek számított. (BBC/MTI)